Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a miskolci és a győri egyetemen

2014.08.14. 11:28 Módosítva: 2014.08.14. 12:12

A Miskolci Egyetem belső kontrollrendszere 2009 és 2012 között csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, nem megfelelő kialakítása és működtetése szabálytalanságokat okozott a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén - írja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésére hivatkozva az MTI.

Nem volt szabályszerű a működési bevételek beszedése

A miskolci felsőoktatási intézményben a kiadások - az ellenőrzött időszakban - 7,8 százalékkal, a bevételek 2,7 százalékkal emelkedtek. A bevételeken belül a költségvetési támogatás 24 százalékos csökkenését a saját bevételek 24,5 százalékos növekedése, valamint az előző évek előirányzat-maradványainak felhasználása ellensúlyozta.

Az egyetem pénzügyi pozíciója romlott, eladósodási és likviditási mutatói is kedvezőtlenül változtak - írta az ÁSZ, hozzátéve: a pénzügyi gazdálkodás területén az ellenőrzött időszakban nem volt szabályszerű a megbízási díjak kifizetése, a dologi és a felhalmozási kiadások előirányzatának felhasználása, továbbá a működési bevételek beszedése.

"Az ellenőrzés a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások teljesítésénél, az intézményi térítési díjak, költségtérítések elszámolásánál, a felhalmozási bevételeknél, valamint a hazai forrásból finanszírozott projektek elszámolásánál tárt fel kockázatot", emellett a hallgatói költségtérítéseket nem a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán kezelték - áll a jelentésben.

Közbeszerzés nélkül döntöttek

Az ÁSZ szabálytalanságokat állapított meg a győri Széchenyi István Egyetem 2009 és 2012 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során  is. Az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése összességében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Megállapították azt is, hogy nem volt szabályszerű a személyi és a dologi juttatások, valamint a felhalmozási kiadások teljesítése és a működési bevételek beszedése, a hallgatói költségtérítéseket pedig nem az államkincstárnál vezetett számlán kezelték. Emellett egy esetben az értékhatárt meghaladó szolgáltatásra közbeszerzési eljárás nélkül kötöttek szerződést, az egyetem a vagyongazdálkodása, vagyonelemeinek kimutatása során több esetben eltért a jogszabályban, belső szabályzatban előírtaktól.

Az Állami Számvevőszék közölte, hogy a feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az emberi erőforrások miniszterének és az intézmények rektorainak fogalmaztak meg javaslatokat, és ezek alapján intézkedési tervet kell készíteni. Az intézkedések végrehajtását pedig utóellenőrzés során értékelhetik.