Kastély után méregdárga irodaházat vett az MNB

2014.08.16. 12:07
Újabb előkelő ingatlannal bővült a Magyar Nemzeti Bank portfóliója. A jegybank az elmúlt hetekben a tiszaroffi kastélyszálló mellett megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is, az V. kerületben található márciusban átadott Eiffel Palace-t. A jegybank akár 11-12 milliárdot is fizethetett az offshore cégek mögött rejtőző tulajdonosoknak.

Egy hete nagy sajtóvisszhangot váltott ki a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank 415 millió forintért megvette a tiszaroffi kastélyt. Még a nyugati lapok is felfigyeltek a beruházásra: az MNB ugyanis azzal a jegybankoktól szokatlan magyarázattal indokolta a váráslást, hogy így kíván üdülési lehetőséget biztosítani saját dolgozói számára.

A kastélyvásárlás körüli jelentős érdeklődés ellenére az MNB egy szóval sem jelezte, hogy párhuzamosan egy sokkal nagyobb méretű ügyletet is lebonyolított.

Az Index információi szerint az MNB augusztus 1. óta bejegyzett tulajdonosa a Belvárosban, a Bajcsy-Zsilinszky út 78. alatt található vadonatúj irodaháznak.

A tulajdoni lap szerint a bank az építészeti különlegességnek számító ingatlan építtetőjét, az Eiffel Palace Kft.-t váltotta tulajdonosként, és ezzel egyidőben megszűnt az Unicredit Bank 28 millió eurós jelzáloga, valamint elővásárlási joga is. Szakértők szerint a piac által valószínűsített vételár megközelíthette a 40 millió eurót, azaz a 12 milliárd forintot.

A XIX. századi műemléképület egyes részeit és a modern megoldásokat ötvöző sarokház építését 2012-ben kezdte meg az Eiffel Palace Kft. és a jelentős vezetői átfedést mutató fejlesztő és kivitelező cégekkel együtt idén tavasszal fejezték be a munkálatokat. Az új épület ünnepélyes átadását márciusban tartották.

Az Eiffel Palace Budapest egyik legdrágább irodaháza lett: a legfelső szinten havi 20 euró/nm-ért lehet az üres irodát bérelni. A 8 szintes ház 14 500 négyzetméternyi területére költözött be többek között a PriceWaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.

3

Az Index megpróbálta megkérdezni a tranzakció hátteréről az MNB sajtószóvivőjét, Binder Istvánt, de őt telefonon nem sikerült elérnünk. A bank sajtóosztályát írásban is megkerestük, egyelőre azonban onnan sem érkezett válasz arra, hogy mennyit költöttek a tranzakcióra, és valójában mik az MNB tervei az épülettel.

Az Eiffel Palace Kft. ügyvezető és fejlesztési igazgatója, Kovács Attila viszont elismerte, hogy megtörtént a tranzakció. Kovács szerint amikor több külföldi érdeklődő mellett az MNB is jelentkezett befektetési szándékkal a ház megvásárlására, örültek, hogy továbbra is magyar kézben maradhat az épület. Az igazgató pontos összeget nem mondott, de szerinte a piaci áraknak megfelelően értékesítették az épületet.

A komoly kritikai sikert bezsebelő Eiffel Palace-t márciusban Rogán Antal, az V. kerület polgármestere mellett Kovács Attila nyitotta meg. Kovács, a fejlesztő Horizon Development Kft.-t, Czár Balázs, pedig a tervezést és a kivitelezés végző DVM Groupot képviselte az átadási ünnepségen. Kovács és Czár azonban az építtető cég, a 2011-es alapítású Eiffel Palace Kft-ben is irányító szerepkört töltött be az építkezés idején.

A szövevényesen összekapcsolódó céghálóból nem lehet kideríteni, hogy az MNB által kifizetett vételár végül kinél landoltatott, mivel az Eiffel Palace Kft. tulajdonosi hálója egy ciprusi és egy Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre (Kis-Antillák) bejelentett offshore cégben végződik. Kovács az Indexnek szombaton azt mondta, az eladás után további magyarországi befektetésekben gondolkodnak.

2
Fotó: Google Streetview