Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Tarlós: Csak 2019-re lesz kész a 3-as metró

2014.08.18. 06:53

A 3-as metró legkritikusabb szakaszai készülhetnek el 2016-ra,

a teljes felújított vonalat legkorábban 2019-re adhatják át

– mondta Tarlós István a Magyar Nemzetnek, pontosítva az Infó rádió Aréna című műsorában pénteken elhangzottakat (ott arról beszélt, hogy a 20-25 évre megoldást jelentő felújítás 2016 végére fejeződik be).

A lap hétfői számában Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a kormánydöntés részletei a 3-as metróról csak a határozat hétfőn várható aláírását követően lesznek nyilvánosak.

A korábbi döntések alapján annyi biztos, hogy a főváros 60-65 milliárd forint hitelt vehet fel a metrószerelvények felújítására.

Eldőlt, a régi (...) kocsik helyett nem veszünk újakat, viszont megújításukat és korszerűsítésüket még az idén megkezdjük, és 2015-ben be is fejezhetjük

– idézte a főpolgármester nyilatkozatát az MTI.

A csaknem 100 milliárdosra tervezett teljes rekonstrukció tervezési folyamata alapján bő két év alatt azok a szakaszok készülhetnek el, amelyek ma még biztonságosak, de a szakértők szerint addigra balesetveszélyessé válhatnak – mondta.

Egy későbbi kormányhatározatnak kell majd tisztáznia, hogy az infrastruktúra, vagyis az alagút, a vasúti pálya, a sínek, a biztonsági és informatikai berendezések teljes felújításának fennmaradó részét, a megállók akadálymentesítését uniós forrásokból finanszírozzák-e.

A vonal Káposztásmegyerig történő meghosszabbítására egyelőre megvalósíthatósági tanulmány készül, az biztosan nem lesz benne most a finanszírozási keretben – mondta a főpolgármester.