Emma
-2 °C
6 °C

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki augusztus 20-ra!

2014.08.19. 19:42 Módosítva: 2014.08.19. 20:10

Heves zivatarok

Felhőszakadás

Károkozó Szél

JÉGESŐ

Tizenkét megyére és Budapestre figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára.

Az Érintett megyék dél-nyugat felől észak-kelet irányába: Baranya, Somogy,  Zala, Fejér, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Pest megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső hullhat.

Olyan heves zivatarokra is készülni kell, amelyet károkozó szél, illetve jégeső kísérhet!

Mutatjuk a térképen a felhők haladási irányát, narancssárga csillaggal jelöltük a térképen a várható budapesti tűzijáték-csillaghullást, de a cikk végén még szó esik a tűzijátékról, olvassanak tovább!

Reggeltől így alakul a szerda: 

délelőtt az északnyugati megyékben van esély néhány - nem heves - zivatar kialakulására.

délután és este a főváros tágabb környezetében, az Északi-középhegység vidékén és az Észak-Alföldi régióban valószínű elszórtan zivatar. Ezekhez kísérőjelenségként leginkább felhőszakadás társulhat, de egy-egy helyen (elsősorban a Tiszántúl északi harmadán) átmenetileg viharos (70-80 kilométer/óránál meghaladó) szél és jégeső is előfordulhat. 

késő este, éjjel délnyugaton jelenhetnek meg a zivatarok, ezek közül egy-egy hevesebb is lehet – tették hozzá.

A tűzijátékról: az előrejelzések bizonytalansága meglehetősen nagy az ünnepi rendezvények lebonyolítása szempontjából. "A mostani számítások szerint a leírt időjárási események inkább helyi jellegűek lehetnek, rendszerbe fejlődött, nagy területet (egész megyéket, országrészeket) érintő viharok megjelenése nem valószínű" - írták a figyelmeztetésben, hozzátéve: "egy-egy adott helyen a fenti események bekövetkezésének valószínűsége alacsony, kizárni az említett területeken és időpontokban mégsem lehet őket".

Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: egy hullámzó frontálzóna éri el az országot, amelynek hatására szerdán délután, a kora esti, illetve az éjjeli órákban is lehetnek Budapest térségében záporok, zivatarok. Ugyanakkor - jelezte - ennyi idővel az esemény előtt még nem lehet biztosan megmondani, a tűzijáték idején lesz-e zivatar. A meteorológiai szolgálat is részt vesz a rendezvény biztosításáért felelős operatív törzsben, s idén az egyik uszályra - amelyről a tűzijátékot lövik fel - egy mobil szélmérő állomást is telepíttek - tette hozzá.

    Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalát felügyelő helyettes államtitkár közölte, a szervezők biztonsági szempontból is minden eshetőségre felkészültek, a biztosítási tervek kész vannak. Szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják, és idén - a korábbi évek gyakorlatával ellentétben - a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást.