Virág
0 °C
2 °C

Kudarcba fulladt a baloldali összefogás Debrecenben

2014.08.19. 10:22

Miután a baloldali egyeztetések nem vezettek eredményre, az MSZP önállóan indul Debrecenben és a többi hajdú-bihari településen az októberi önkormányzati választáson – jelentette be Huszka Imre, a párt megyei elnöke kedden.

A szocialisták Debrecenben Madarasi István 54 éves vállalkozót, jelenlegi önkormányzati képviselőt indítják polgármesterjelöltként – közölte Rónai György városi pártelnök.

Madarasi István szerint Debrecenben többségben vannak azok, akik komoly politikai fordulatot szeretnének elérni, ezért - mondta - "elszántan, markáns baloldali programmal" vág neki a választásoknak.

Huszka Imre ugyanakkor arról beszélt, hogy Debrecenben Kósa Lajos távozása után az összefogás jelentett volna komoly esélyt a baloldalnak, de a közös polgármesterjelölt - Szegedi István gyermekgyógyász egyetemi docens, az Együtt politikusa - "egzisztenciális fenyegetés miatt" és ezzel összefüggésben családi okokból visszalépett a jelöléstől. A Demokratikus Koalíció (DK) viszont a program helyett a személyi ambíciókat helyezte előtérbe, ezért nem jutottak eredményre az egyeztetések - mondta.

Az MSZP megyei elnöke ismertette, Hajdú-Biharban a tízezer lakos fölötti lélekszámú településeken van szocialista polgármesterjelölt. Balmazújvárosban egy helyi civil szervezet kérését elfogadva a civilek jelöltjét támogatják, míg Polgáron Tóth József jelenlegi polgármestert, a Demokratikus Koalíció jelöltjét támogatják a szocialisták, Nyírmártonfalván viszont a mostani szocialista polgármesternek DK-s kihívója is lesz. Huszka Imre még Hajdúszoboszlót emelte ki, ahol a jelenlegi polgármester, az Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület színeiben induló Sóvágó Lászlót támogatja a szocialista párt.

Rónai György elmondta: Debrecen mind a 24 egyéni önkormányzati képviselői körzetében lesz szocialista jelölt. Az MSZP debreceni polgármester-jelöltjéről azt mondta: 1998 óta vesz részt a helyhatóság munkájában képviselőként, illetve külső szakértőként, s több mint 15 éves önkormányzati tapasztalata alkalmassá teszi arra, hogy a jövőben polgármesterként vezesse Debrecent.

Korábban Varga Zoltán, a DK debreceni elnöke mondta azt, hogy Gyurcsány Ferenc pártja önálló polgármesterjelöltet állít, és mind a 24 körzetben lesz saját jelöltje Debrecenben.

„Elmúlt a remény, elmúlt az a lehetőség, hogy valójában komoly, korrekt, őszinte alkut, megegyezést tudjunk kötni Debrecen városában ellenzéki, demokratikus erőként bárkivel is" – nyilatkozta hétfőn Varga. Arról is beszélt, hogy szeptemberben Gyurcsány Ferenc ismét Debrecenben tart majd kampánybeszédet.

A tárgyalóasztaltól egyébként először az Együtt-PM állt fel.