A vécéből kilépve is tapsot kapott

DSC 7995
2014.08.19. 21:52
A miniszterelnök a Páneurópai Pikniken elmondta, hogy miért érti meg a kommunistákat, hogy disszidáltak majdnem a feleségével, mikor fogunk végre úgy élni, mint Európában, és hogy miért volt szükség az AB jogköreinek csorbítására. És az is kiderült, hogy saját sminkese is van, pedig más is szívesen kisminkelné.

Az államalapítás ünnepe előtt egy nappal rendezték a Páneurópai Piknik 25 évfordulójára szervezett vurstlit Fertőrákos mellett, az osztrák határnál. Volt minden, amitől igazán népünnepély egy népünnepély: fotózkodás NDK-s Trabanttal, húszféle pörkölt, játszóház, gulyásfőző veseny, Gulyás Gergely sörrel a kezében, és még több fideszes politikus: Szájer József, Balog Zoltán, Hoppál Péter, és a kereszténydemokrata Pálffy István.

Ebbe a buliba érkezett meg Orbán Viktor is, amíg vártunk rá, gondoltam, meglátogatom a konferencisátor mögötti nem elkerített mosdót, de a biztonsági ember elém lépett és azt mondta:

Ezt csak egy ember használhatja, gondolom, tudod ki.

A szekuritis elmélete később megdőlt, mert másokat is láttam oda bemenni, de azért sokat mondó volt ez a komment.

Széttépik a rajongók

Orbánt most is úgy várták a szimpatizánsai, mint egy rocksztárt, erre az érzésre pedig csak rátett egy lapáttal az a beszélgetés, ami egy MTVA-s dolgozó és a miniszterelnök valamelyik munkatársa között zajlott:

- Jön vele sminkes, vagy nekünk kell sminkelni?
- Van, mindenre készültünk.

A megérkező Orbán nagyjából tíz perc-negyed óra alatt tette meg a kisbuszától a sátorig tartó utat, mindenki megállította egy szóra, egy fotóra, egy autogramra, újságírók nem kérdezhettek, mi még is fel tudtunk neki tenni egy kérdést a rekordmagas államadósságról. A miniszterelnök válasza a linkre kattintva kiderül.

Orbán és a korábbi Z+os Rákay Philip beszélgetése négykor kezdődött volna, a miniszterelnök háromnegyedkor már a sátorban volt, mégis csak fél öt előtt vágtak bele. Hogy ez idő alatt mi történt a sátorban, az rejtély, mindenesetre egyszer nagy hahotázás hallatszott, sajnos a poén nem derült ki.

A bemelegítő sátorból kilépő Orbántól mindenki azt várta, hogy végre elkanyarodik Rákay felé, érezte ezt ő is, ezért mosolyogva odaszólt, hogy előbb még meglátogatja a mosdót. Ami ezután következett, arra nincsenek igazán szavak, fotósunkkal alig akartuk elhinni, hogy néhányan

megtapsolták a mellékhelyiségből kilépő miniszterelnököt.

A beszélgetés elég csapongó volt, egyszer 56, egyszer a rendszerváltás, majd a 2010-es fülkeforradalom került szóba, vagy éppen a tavaszi, újabb kétharmados győzelem. Néhány meglepő gondolatot így is elhangzott.

Orbánék majdnem disszidáltak

Az egyik például, hogy amikor a nyolcvanas évek végén a feleségével Bécsből jöttek haza, átfutott az agyukon, hogy kint maradnak.

Már csak pár kilométer volt a határig, és felmerült, hogy maradunk, mert itthon nem lehetett szabadnak lenni.

Orbán szerint nehéz volt, mert közben itthon volt mindenki, akit szerettek, ezért is döntöttek végül úgy, hogy mégsem maradnak.

A legvidámabb barakk rejtélye

Orbán szerint nem véletlenül itt hozták létre a kommunisták a legvidámabb barakkot. Mivel a magyar szabadságharcos nép, nem lehetett velük úgy bánni mint a többiekkel. Szerinte a kommunisták féltek a magyaroktól, mert 56-ban is előkerültek a lámpavasak, kommunista vezetőket tettek el láb alól, ezért kompromisszumot kellett kötniük.

És bizony a magyarok is kötöttek egy kompromisszumot, de Orbán szerint hülyék lettek volna nem megkötni:

Ha választani lehet, hogy szomorú, vagy vidám barakkban éljünk, egyértelmű, hogy a vidámat választjuk. De attól még tudjuk, hogy az egy barakk

Orbán megérti a kommunistákat

A miniszterelnök hosszan beszélt arról, hogy fiatal fideszesként koránt sem voltak olyan okosak, mint amilyennek tűnhettek. Sokat vitatkoztak arról, hogy meddig mehetnek el, és végül abban maradtak, hogy annyira radikálisnak kell lenniük, amennyire csak lehet.

26 évesen a forradalmárokhoz, szabadságharcosokhoz hasonlóan a jövőre gondoltunk. A kommunisták is a jövőre gondoltak, csak ők arra, hogyan tudják átmenteni a hatalmukat, ami emberileg egy logikus döntés volt.

Ez a gondolat nemcsak engem lepett meg, utána pár másodperc síri csend köszöntött be a konferenciasátorban és a fertőrákosi pusztában.

Sokat tanult Bokrostól

A fiatal Orbán saját és társai testi épségét nem kímélve harcolt, hogy bejusson Bokros Lajos, Lengyel László és Surányi György rendszerváltás előtti közgazdaságtani előadásaira. Elmondása szerint tőlük tanulta meg, hogy a politikai változások a gazdasági változásokkal kezdődnek.

Ezeknek az embereknek számos rendszerváltásbeli érdemét tudnám sorolni, de most nincs rá kereslet

- mondta nevetve, a fanyar vicc pedig nagy tapsot kapott.

Mikor élünk úgy mint Európában?

Orbán szerint jogos kérdés, hogy mikor tapasztalhatjuk meg végre az uniós életszínvonalt. A válasz:

  • "belátható időn belül"
  • "nem nagyon sokára"

Ez az életszínvonal, hangsúlyozottan nem az osztrák és a német lesz, hanem az európai, amibe minden eu-s ország átlaga beleszámít. A gazdasági felzárkózáshoz szerinte az kell, hogy a jelenlegi ciklus "második felére, végére" a jelenlegi 3 százalékos GDP-növekedés 4-5 százalékra nőjön, és utána "hamarosan" tényleg jó lesz.

Aki erre pontos évszámot mond, annak többé egy szavát se higgyék el

- hangzott az intelembe csomagolt prognózis.

Orbán végül azt is megmagyarázta, hogy miért volt szükség az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítására. Szerinte az első szabad választás előtt még jó volt ez az alkotmányos védőbástya, utána viszont ez gátolta meg, hogy rendesen végbe tudjon menni a rendszerváltozás. 2010-től viszont már ez sem állt a kormány útjába.

A beszélgetés után Orbán ismét hosszasan bezárkózott a sátorba, sokan vártak rá kint, mint a megérkezésekor. Kiderült, hogy valakinek interjút ad, mire egy mellettem álló, egyébként 100 százalékosan Orbán-szimpatizáns úr feltette a költői kérdést:

Miért nem itt ad interjút, közöttünk a füvön? A mi emberünk nem? Ez azért nem annyira tetszik

- mondta, majd várt egy kicsit, aztán elment. Pedig húsz perc múlva újra előkerült a miniszterelnök, és néhány röpke pillanat erejéig szelfizhettek vele a rajongói.