Kriza: A szocialisták telepítették be a szegényeket Miskolcra

2014.08.21. 09:42

Augusztus végére várhatóan százöt-száztíz ingatlanból költöznek ki a szocialisták által betelepített, alulszocializált és mondjuk ki, többségében roma családok

– mondta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A polgármester azt mondta, hogy nem fogják lassítani a kitelepítéseket, "összeborulhatnak a roma sátorozók a baloldal jelöltjeivel, táborozhatnak együtt a városháza előtt, a tény tény marad: Miskolcon felszámoljuk a nyomornegyedeket." A polgármester arra utalt, hogy a kitelepítések és a házrombolások ellen több roma szervezet is  tiltakozott .

Kriza azt ígéri, hogy idén őszre

a „fészekrakókat” kitakarítjuk az Avasról és kisebb részt Diósgyőrből.

Mivel már így is jelentős számú szegény embert telepítettek ki, a polgármester szerint fel fognak gyorsulni a kiköltözések.

Átléptük ugyanis azt a kritikus intézkedési szintet, amely után már maguk az érintettek tartják jobbnak, ha önként mennek

– mondta Kriza. Az Avason és Diósgyőrben egyébként Kriza szerint ötven-hatvan család kitelepítése marad őszre.

A fideszes polgármester azt is hozzátette, hogy figyelik a kiköltözőket is, akik jogcím nélkül nem maradhatnak Miskolcon. A Magyar Hírlap riportere nem kérdezett rá, hogy mi lesz az elköltözőkkel, Kriza pedig csak annyit jegyzett meg, hogy többen azt mondták, hogy "haza mennek", vagyis oda, ahonnan korábban jöttek. Vagyis

Miskolcról lényegében csak a falvakba exportálják a szegénységet.

Korábban a miskolci fideszes frakcióvezető, Kiss János azt mondta, hogy több falu is szívesen befogadna szegény családokat, de konkrét települést nem nevezett meg. Egy helyi DK-s képviselő szerint pedig nem jellemző, hogy a falvak örömmel fogadnák a szegény családokat.

Beszélt azokról a házakról is, amelyeket már ledózeroltak:

egy kivételével minden lakóval megállapodtunk. Azzal az eggyel azért nem, mert ... kétszázötvenezer forintos négyzetméterárat kért a romos ingatlanjáért. Nem gond, körbebontottuk.

Kriza azt mondta, hogy a teljes kitelepítési hullám 2018 őszére fejeződhet be. Az interjút a Magyar Hírlap honlapján is el lehet olvasni.