nonono

Ölelgessen fákat, de csak délelőtt!

2014.08.22. 15:06 Módosítva: 2014.08.22. 16:51
Mert délután már tele vannak elektromossággal! Kamu alvásprobléma, talpnyomkodás, a NASA által kifejlesztett biorezonancia-készülék és egy diagnosztafenomén – elmentem a Vargha Intézetbe, ahol Bajor Imrét is kezelték, hogy leteszteljem a csodás gyógyító módszereiket. A talpamon kinyomogatták a régi bajaimat, majd súlyos tízezrekért írtak fel gyógyszereket, pardon, természetes készítményeket. Csak a kezelés első szakasza 100 ezer forintba került volna.

Mindenképpen el akartam menni a Dr. Vargha Metodika Tudományos Intézetbe, hogy saját bőrömön tapasztaljam meg, mit is takar a Bajor Imrét is kezelő áldoktor különlegesnek beállított módszere. Konkrét betegségem és leletem azonban nem volt. Tény viszont, hogy mostanában elég rosszul alszom. Ennek legfőbb oka az, hogy az ágyam középen elreccsent, a régi és vacak matracom pedig már úgy néz ki, mint a Somogyi-dombság. Normális ember ilyenkor az IKEA-ba megy, én felhívtam Vargháékat.

A recepciós nagyon segítőkész volt, és látszott, hogy a személyi kultusz már az elején fontos:   

– Tudunk segíteni. A tanár úr első számú asszisztense fogja keresni önt, hogy megbeszéljék a részleteket.

Másnap csörgött a telefonom. A vonal másik végén a tanár úr első számú asszisztense azt mondta: először feltérképezik a talpon keresztül az össz-szervezeti állapotomat, majd a vizsgálat eredménye alapján javasolnak kezelést.

Az állapotfelmérés 20 ezer forintba fog kerülni, utána pedig általában javallott heti három, 45 perces kezelés. Ezek egyenként 7 ezer forintba kerülnek.

Az első szakaszban legalább egy-másfél hónapig kellene járnom, aztán meglátjuk a továbbiakat. Hopp, máris ugrott 100 ezer forint.

Később azt is megtudtam, hogy plusz 10 ezerért majd egy biorezonanciás bemérésre is szükség lesz. Most figyeljenek! A Vargha-intézetnek van „egy NASA által kifejlesztett" gépe, ami „több mint 700 anyagra beméri a szervezetemet" arra, hogy nincs-e túlvédekezés, azaz allergia. És hogy ez hogy működik? Egyszerű. Meg kell fognom egy rézcsövet, a kezelő pedig egy számítógéphez kötött, tollszerű eszközzel megnézi a meridánpontokon az érzékenységeimet.

Szerettem volna a módszer kitalálójához, Vargha „doktorhoz" kerülni, de az első számú asszisztens azt mondta: ő csak nagyon súlyos betegeket vállal, de természetesen minden kezelést személyesen a tanár úr felügyel.

Másnapra kaptam időpontot. A Nagyvárad téren a SOTE elméleti tömbje mellett már nagy betűkkel látszik a felirat: Vargha Gyógymód. Az „intézetet" egy egykori ipari épület földszintjén rendezték be. A fogadótérben recepciós pult, orvosnak látszó, fehér köpenyes emberek jönnek-mennek, akárcsak egy amerikai kórházsorozatban. A hatásosság kedvéért minden fehér köpenyes kezében egy mappa is van a kezelőlapokkal. A hely azért így is inkább csak egy fapados magánklinikára hasonlít.

Hamar jön egy asszisztens, aki beültet az egyik vizsgálóba. Röviden kikérdez néhány alapadatot (vérnyomás, táplálkozás, dohányzás, alkohol) és alapbetegséget (ezek nincsenek). Már itt is igen érdekes dolgokat tudok meg.

Például azt, hogy sétáljak nagy fák közelében, és ölelgessem őket. De délután ez már nem javallott, figyelmeztet az asszisztens, mert megtéveszti az energiákat, hiszen addigra „a fák is kapják az elektromosságot". 
 

A faölelgetés célja elvileg az lenne, hogy a téves rezgéseket kiszívja a testemből, és ugye ezt már régi orvosok is megmondták.

szarvas / Index
szarvas / Index

Az asszisztens kimegy, eltelik néhány perc, majd visszatér egy szintén fehér köpenyt viselő, nagyon kedves hölggyel. A hölgy készségesen elmondja a módszer lényegét. A talpon minden szervrendszernek megvan az idegleképeződése. Ha valahol túlterhelés vagy alulműködés van, az a talpon érzékelhető. Ezért először a talpon keresztül vizsgálnak meg, majd a terápia keretében erősen nyomkodják a megfelelő területeket a talpamon. A fájdalomingerrel vérbőséget idéznek elő a megfelelő szervekben, ahol beindulnak a gyógyulási folyamatok. A szervezetnek külön nyelve van, magyarázza a diagnoszta. Ahogy van ereje jelezni a problémákat, ugyanúgy van ereje visszavonni, ha megkapja, amire szüksége van.

Erre hogy nem jött rá eddig az orvostudomány? Nem értem.

De most még csak az állapotfelmérésnél tartunk. A kedves fehérköpenyes még közbeszúrja: nem akarják ők bántani az orvosokat, de ők csak a tünetekkel foglalkoznak, amikre mindenféle kémiai pótlókat adnak, vagy műtéteket végeznek, "és ezzel sokszor többet ártanak mint használnak". Bizonyos esetekben persze kellenek ők is, nyugtat meg, szeretik ők az orvosokat, és velük együttműködve dolgoznak. A Vargha Intézetben ezzel szemben rögtön az egész szervezetet vizsgálják, és 50 százalékban a betegre is számítanak. Nemcsak nyomkodnak, hanem életmódtanácsokat, táplálkozási tanácsokat is adnak, amiket szigorúan be kell tartani. Mert ahogy a tanár úr szokta mondani: "gyógyítani és gyógyulni sem lehet egyedül". 

– Na, lássuk azt a sav-bázis egyensúlyt!

– ül közelebb a meztelen talpamhoz a nő, és elkezdi nyomkodni. Nem masszírozza, hanem bizonyos pontokon nagyon erősen nyomkodja, néhány ponton felszisszenek a fájdalomtól. Kiderül, hogy el vagyok savasodva, változtatnom kell az étkezésen. A vörös húsokat felejtsem el, csak kacsa, liba, pulyka, hal és esetleg nyuszi mehet, mármint a húsa, mondja a fehér köpenyes hölgy. 

– Most csigolyákról csigolyákra megyek!

– nyomkodja tovább a talpam, miközben azon gondolkozom, hogy amikor az asszisztens kiment pár percre, akkor gyorsan leadta-e neki a drótot a panaszaimról, és ő most már direkt ott nyomkodja, ahol fájnia kellene. De nem. A dolog ennél bonyolultabb. Sajátos kommunikációs helyzet alakul ki. 

A diagnoszta mond valamit, felnéz, majd ezután önkéntelenül vagy én, vagy az asszisztens segít neki egy kicsit valamilyen információval.      

– Gyulladása vagy immunrendszeri probléma is van! – mondja a talpamat nyomkodva.

– Nem alszik! – szúrja gyorsan közbe az asztal mellől az asszisztens.

– Hát, aki nem alszik, annak gyenge az immunrendszere, vágja ki magát a rutinos talpolvasó. Itt gyorsan átvált tudományos magyarázatba arról, hogy most épp azt a pontot nyomkodja, ami az epifízisnek (tobozmirigy) felel meg. Itt képződik az alvás-ébrenlét szabályozásáért felelős hormon, a melatonin.

– Ezen a kicsi éles kis pontocskán keresztül fogjuk rendbe hozni az alvást – nyomkod tovább. De nekem is figyelnem kell majd arra, hogy este 10-kor feküdjek le aludni, mert csak ebben az időben tud pihenni az idegrendszer és az agy.

Tényleg nem hiszek semmilyen hókuszpókusznak, de ezután már egyáltalán nem találgatás jön.

Döbbenten veszem észre, hogy a nő a talpamon szép sorban kérdez rá korábbi és közelmúltbeli betegségeimre.

A reflexológia és a tudomány

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 2003-ban három komplementer medicina módszert nyilvánított tudományosan megalapozottnak: a hagyományos kínai orvoslást, a mozgásszervrendszer kezelésére alkalmas manuális medicinát (csontkovács), és a neurálterápiát, amelynél helyi érzéstelenítő segítségével a test különböző területein fájdalmat, vérkeringési-, anyagcserei zavart lehet megszüntetni.

A reflexológia az 1997-es törvény alapján középfokú egészségügyi képzettséggel végezhető. A reflexológia elsősorban a megelőzés és a rehabilitáció eszköze. Ha még nincs kimutatható szervi elváltozás, a szervezetben fellépő, tudományosan nem bizonyított "energiazavarok" felismerésére és kezelésére alkalmas.

A reflexológia diagnosztikára vagy gyógyításra való alkalmasságát semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá. Egy Dr. William T. Jarvis nevéhez fűződő vizsgálatnál egy reflexológus a betegségek feltárásánál olyan eredményt ért el, mintha csak véletlenszerűen találgatott volna.

Egy másik vizsgálatban 3 reflexológus vizsgált meg 18 felnőttet. A kísérlet eredménye szerint nem volt jelentős kapcsolat a reflexológusok diagnózisai és a betegek orvosi lapjain szereplő diagnózisok között.

35 premenstruációs szindrómában (PMS) szenvedő nőnél viszont egy vizsgálat érdekes eredményt mutatott. Az igazi talpreflexológiai kezelést kapott nőknél két hónap után csökkentek a panaszok, míg azoknál nem, akiknél hamis reflexpontokat nyomkodtak a talpon. A tanulmány szerint lehetséges, hogy a reflexológia képes a PMS tüneteit enyhíteni, de a talpakon lévő reflexpontok és a belső szervek kapcsolatára nincs bizonyíték.

A hivatkozások erről a blogról származnak.

Olyanokra, amiket előzőleg nem is mondtam az asszisztensnek.  

– Keringés, érfalak rugalmassága, oxigénfelvétel... – mondja gondterhelten.

– Igen, évek óta magas a koleszterinszintem! – válaszolom.

– Gyomor, gyomorszáj. Volt gondja vele?

– Igen! – válaszolom.

– Nem fájt mostanában a háta?

– De, tavasszal volt egy durva idegbecsípődésem.

– Belső-fül, belső-fül... – mondja halkan, ahogy tovább halad a talpamon.

– Gyerekkorom óta küszködök vele – felelem. 

– Aranyér?

– Na, az nem volt.

– De még lehet!

Ezen mindketten nagyot nevetünk. A talpreflexológiáról valahol pont azt olvastam, hogy azzal mennek biztosra, hogy azt mondják: bizonyos területeken még nincs gond, de lehet, hiszen a szervezet már jelzi, úgyhogy érdemes figyelni rá.

Az egész szituáció annyiban is hasonlít egy orvosi vizsgálatra, hogy a diagnoszta a talpam nyomkodása közben különböző dolgokat irat fel az asszisztenssel. A végén megkapom a listát. 

Az ötféle természetes készítmény háromhavi adagja mindösszesen 39 750 forintba fog kerülni.

Megszületik a diagnózis: nem vagyok beteg, daganatos folyamat nincs, de túlterhelt a szervezetem a sok stressz miatt. Heti három kezelést írnak fel. Ezeken majd lehetőség lesz arra is, hogy feltárjam a lelki, munkahelyi problémáimat is, hiszen ezek megoldása is segíti a szervezetem egyensúlyának helyreállítását. 

A diagnoszta elköszön, az asszisztens gyorsan elém tol egy szerződést, amit alá kell írnom. Ebben csak az szerepel, hogy a kezelés időtartama előre nem prognosztizálható, az adataimat zártan kezelik, és garantált eredményt csak külön megállapodás keretében vállalnak, én pedig nem kérhetek kártérítést, ha az eredmény elmarad.

A mappában kapok egy csomó tájékoztatót arról, hogy mit egyek, mit ne, mikor aludjak, milyen tornát (például szemhéjtornát) végezzek, és hogyan próbáljak egészségesen élni – megspékelve néhány igencsak homályos, felvilágosodás előtti természetgyógyász bullshittel.

Vegyes érzelmekkel távozom. Azt mindenesetre sikerült megértenem, miért tud a Vargha-intézet ez versenyképes lenni a piacon, és miért hajlandóak ezért hiszékeny vagy elkeseredett emberek nem is kevés pénzt kifizetni. A magyar kórházakkal ellentétben itt viszonylag kulturált környezet várja őket. Időt szánnak a páciensek bajaira, és kedvesen elbeszélgetnek velük. Valóban nemcsak egy tünetet vizsgálnak, hanem igyekeznek szélesebb értelemben megtudni, mi okozhatja a panaszokat. 

 Akinek nincs semmi komolyabb baja, annak jobb esetben nem árt a talpnyomkodás. Ha mást nem érnek el, arra talán rá tudják venni az embert, hogy figyeljen magára és egészségesebben éljen. Enyhébb panaszok után az ember akár még jobban is érezheti magát – lehet, hogy pusztán azért, mert foglalkoztak vele vagy mert maga kezd el változtatni az életmódján. Abban viszont erős kétségeim vannak, hogy a talpreflexológiával bármilyen konkrét betegséget lehetne gyógyítani. 

Az igazán veszélyes ebben az, hogy Vargháék mindezt szándékosan a kórházakra nagyon is hasonlító környezetben teszik, és azt a hamis illúziót keltik, hogy náluk meg lehet gyógyulni.

Én is megfogadom, hogy a jövőben jobban figyelek az egészségemre, és változtatok az életmódomon. Az alvásproblémáim kezelésére például hamarosan veszek magamnak egy ágyat és egy jó matracot.