Nyomoz a rendőrség a norvég alapok ügyében

2014.08.23. 09:04 Módosítva: 2017.01.12. 12:04

Hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást augusztus 14-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az Ökotárs Alapítvány által koordinált Norvég Civil Támogatási Alap gyakorlatával kapcsolatban, írta a Magyar Hírlap a rendőrségre hivatkozva.

Először az ügyészség vizsgálódott feljelentés alapján, július 15-én pedig feljelentéskiegészítést rendelt el, aminek augusztus 14-e volt a határideje.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a kormány nem kezdeményezett büntetőeljárást az ügyben. Szerinte amíg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálat le nem zárul, semmiképpen nem kezdeményeznek eljárást. A Kehi májusban indított eljárást az alap felhasználásának teljes körű áttekintésére.

Lázár János áprilisban, még a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, mert a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy magyar párthoz, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. Azt kérte a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön a források elosztásáról.