Idősebb Antall József kommunista, Tasnádi László nem

2014.08.25. 08:37
Több hiba is van a Kommunizmuskutató Intézet volt kommunista vezetőket listázó adatbázisában: belekerült idősebb Antall József, miközben a rakpart Parlamentnél futó része róla van elnevezve, Medgyessy Péterről pedig elfelejtették megemlíteni, hogy '90 után miniszterelnök lett. A lista összeállításának módszertana egyelőre nem ismert, és a 104 vezető sem éppen annyi, amennyi.

Idősebb Antall József is bekerült a Kommunizmuskutató Intézet által létrehozott, kommunista vezetőket felsoroló adatbázisba. Az adatbázis pénteki átadóján az intézet igazgatója, Markó György azt mondta, hogy a lista  egyik érdeme, hogy néven nevezi a bűnösöket.

Bár a rendszerváltó miniszterelnök apját néhány óra múlva leszedték a listázott kommunisták közül, már az is meglepő, hogy egyáltalán felkerülhetett a „bűnösöket nevesítő" oldalra. A rendszerváltó miniszterelnök apjáról van elnevezve a rakpart Parlament lábánál futó része.

Ki volt idősebb Antall?

A volt kisgazda politikus emlékét háború alatti zsidómentő tevékenysége miatt a pesti rakpart Parlament lábánál futó része is őrzi, menekültügyi biztosként több ezer lengyel befogadása is neki köszönhető. A háború utáni koalíciós időkben még miniszter is volt, de elkötelezett kisgazdaként, a keresztény konzervatív középosztály fontos tagjaként hamarosan partvonalra került. Ennek ellenére 1953-ig, vagyis a Rákosi-rendszer legkeményebb éveiben is országgyűlési képviselő maradt, ami önmagában jelzi, hogy mennyire leegyszerűsítő egy-egy sorsot kizárólag fekete-fehéren látni. Idősebb Antall tevékenysége a rendszerrel való kollaborálástól a passzív ellenállásig terjedt. Ismerői szerint autonóm ember maradt a diktatúrában is, de személyes integritásának megőrzése érdekében is sok kompromisszumot kellett kötnie a hatalommal.

Két olvasónk is jelezte, hogy Idősebb Antall (azóta eltávolított) életrajzába egy helyesírási hiba is bekerült, a „megszállás” szót írták a szerzők egy „l”-lel.

antall józsef kommunizmuskutató
Fotó: kommunizmuskutato.hu

Miután rákérdeztünk, hogy idősebb Antall miért került fel a listára, a Kommunizmuskutató Intézet honlapján péntek délután több órán át nem is volt kint a kommunista vezetők adatbázisára mutató link (az adatbázis ez alatt az idő alatt is elérhető volt, például a korábbi cikkünkben szereplő közvetlen linkről).

Adatbázishiba

– ezzel magyarázta az intézet telefonon az Indexnek, hogy miért került fel a honlapra idősebb Antall. Azt is kértük az intézettől, hogy küldjék el a módszertani útmutatót, ami részletezi azokat a szempontokat, ami alapján egy-egy név felkerült az adatbázisba, míg mások kimaradtak. Erre a megkeresésre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Medgyessy miniszterelnök volt? Á, nem fontos!

Más furcsaságok is vannak az adatbázisban: Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerepel az adatbázisban, mint egykori kommunista vezető, de az életrajza az 1990 utáni szerepvállalásáról csak annyi ír, hogy „1990-től a nemzetközi pénzvilágban dolgozik”. „Nem volt véletlenül miniszterelnök 1990 óta?” – kommentálta a dolgot az olvasónk, aki kiszúrta a hibát.

Olvasónk szerint a fényképek beillesztése sem következetes: Békesi Lászlóról például csak 1990-ig írnak, de egy 2008-as, öregkori képet tettek az adatlapjára. Biszku Béláról viszont egy fekete-fehér, fiatalkori kép szerepel az adatbázisban annak ellenére, hogy az elmúlt években tömegével készültek róla színes képek is.

Gyorsan változik a kommunista vezetők száma

Az adatbázist bemutató sajtótájékoztatón többször hangsúlyozták, hogy abban 104 egykori kommunista vezető szerepel, de ez nem igaz. Csak a B-vel kezdődő névből 47, G-ből 30, K-ból 68 szerepel az adatbázisban, ami már önmagában 145. Pedig a honlap magáról a következőt állítja a  bevezetőben: „Száznégy név, száznégy ember, száznégy egyéni sors és tízmillió magyar az ország sorsa. Negyvenöt év kommunista politikusai, a hatalom birtoklói.” 

Az adatbázis létrehozóinak szándékai szerint a kommunista archívum az „igazi felelősöket" kívánja nevesíteni, egyáltalán nem világos viszont, hogy mi alapján lehetett felkerülni a listára, vagy éppen lekerülni onnan. A régi pártelit azóta jobboldalivá váló prominensei közül fent van Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre, de hiányzik például Tasnádi László, az egykori kommunista III/II-es operatív tiszt, aki jelenleg az Orbán-kormány rendészeti államtitkára.

Ha Ön is talált furcsaságot az adatbázisban, kérjük írja meg a tema@mail.index.hu email címre!