Balog megvédi, amit a roma holokausztról mondott

2014.08.25. 09:12

A Magyar Hírlap interjút készített Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével.

Megkérdezik benne a minisztert, miért mondta a hónap elején a Vasárnapi Újságban a roma holokausztról, hogy

fontos tudni, Magyarországról semmifajta roma, cigánydeportálás nem történt. Ausztriából történt, tehát a magyar cigányokat is onnan vitték be.

Balog a mostani interjúban arról beszél, szerinte a teljes szövege az áldozatok iránti tisztelet kötelezettségét és a téma további kutatásának szükségességét hangsúlyozta. Ráadásul éppen ő volt az, aki javasolta a kormánynak, hogy az állam emlékezzen meg a roma holokausztról. Szerinte azonban

nem szabad elfogadni, hogy a magyarok mindörökre bűnös nép lennének, és a bűnösség megítélésekor figyelembe kell venni az olyan tényeket, mint a német megszállás.

Az interjú nagy része az oktatásról szól. 

Lassan tízéves tapasztalatunk van a bolognai rendszerről, amelyet a tanárképzés esetében már fel is számoltunk

– foglalja össze a miniszter az Európai Felsőoktatási Térség létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokat. Azt mondja, meg kéne fontolni a bolognai rendszer felszámolását

  • a doktori képzések
  • illetve néhány további egyetemi szak

esetében is.

Balog magától megemlíti, a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik)  azért hozták létre, hogy biztos legyen a tanárok fizetése, mert ezzel korábban, a szegényebb önkormányzatok által vezetett iskolákban probléma volt. Mikor az újságíró megemlíti, hogy a Klebelsberg központ sem fizet mindig időben, Balog azt mondja, hogy a tanárok fizetése sosem késik, a beszállítóknak szoktak tartozni. Szerinte az önkormányzatok hibájából tervezték alul a Klebelsberg-központ költségvetését, de már átutaltak a Kliknek húszmilliárd forintnyi többletpénzt.

Balog azt ígéri, szeptembertől megkapják a pedagógusok azt a béremelést, amit az életpályamodellről szóló törvényben megígértek nekik. 2017-ig az éves béremelésekkel összesen 40 százalékot emelkedik majd a tanárok fizetése.