Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ebolafertőzött országokból jönnek a Semmelweisre is

2014.08.25. 18:26 Módosítva: 2014.08.26. 09:01

A Semmelweis Egyetemre 27 diák fog visszatérni szeptemberben ebolafertőzött afrikai országokból. Az MTI híréből nem derül ki, hogy ők simán csak állampolgárok, vagy otthon is töltötték a szünidőt, esetleg olyan más nemzetiségűek, akik a legveszélyeztetettebb országokban voltak nyáron. 

Mindenestre kész a betonbiztos akcióterv:

  • Beiratkozáskor minden diák egy angol nyelvű írásos tájékoztatót kap, amely kifejezetten az Ebola-vírussal kapcsolatos kockázatokra és tennivalókra hívja fel a figyelmet.
  • Angol és magyar nyelvű kérdőívet töltetnek ki a hallgatókkal, ezek alapján eldönthető, hogy mekkora a vírus hordozásának kockázata
  • Ha a kockázat felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, akkor 21 napos járványügyi megfigyelés alá kell vonni
  • Ha beteg is, akkor kórházba viszik.

Több száz érintett jöhet, de nem izguljuk túl

A Debreceni Egyetem rektora szerint - mivel az afrikai Ebola-járvány miatt Magyarországon csekély a veszély - nincs szükség rendkívüli intézkedésekre. Szilvássy Zoltán szerint minden tanév elején felmérik a külföldi hallgatók egészségi állapotát, a részletes kérdőívet ezúttal is kitöltetik. Az egyetemre mintegy négyszáz hallgató érkezik a napokban Afrikából.

A Népszabadság múlt szombati számában azt írta, hogy a Szegedi Tudományegyetemen - ahol 120 nigériai diák lehet érintett - szintén kérdőívet és nyilatkozatot töltenek ki a hallgatók. Bari Ferenc, az orvostudományi kar dékánja elmondta, hogy a külföldi diákokat kezelő háziorvos is felkészült a betegség esetleges felbukkanására. A Pécsi Tudományegyetemen a lapnak elmondták: az intézmény hallgatóinak minden év elején át kell esniük átfogó egészségügyi vizsgálaton.