Indul az aláírásgyűjtés

2014.08.25. 06:35

Hétfőtől kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának aláírásgyűjtése – írja az MTI.

A választáson induló főpolgármester-, polgármester- és képviselőjelölteknek a jegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra, a megyei listát állítani szándékozó jelölőszervezeteknek pedig a megyei főjegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük.

Az ajánlóíveket a hétvégén nyomtatták ki. A képviselő- és polgármester-jelölteknek szeptember 8-án 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi vagy nemzetiségi önkormányzat hivatalos helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben valamint egészségügyi szolgáltató helységeiben gyűjtsék azokat.

Ennyi aktivistát vetnek be a pártok

A Blikk kérdéseket küldött a parlamenti pártoknak, hogy hány aktivistával, illetve mekkora költségvetéssel futnak rá az önkormányzati választási kampányra. A lap hétfői számában megjelent összesítése szerint:

  • a Demokratikus Koalíció 50 ezer aktivistára számít és 20 millió forintot szán a kampányra
  • az MSZP „a helyi szervezeteire bízza a kampányt”, amit a párt Országos Központja „szolgáltatóközpontként” támogat, számokat viszont nem mondtak
  • az Együtt 8 ezer aktivistát és 40 millió forintot mozgósítana
  • a Fidesz 100 ezer aktivistával számol, de arról nem írt a lap, hogy mennyit költenének a kampányra


  • Hírek
  • Hírek