Mit csinált péntek este Zürichben Orbán és Lázár?

2014.08.25. 18:08 Módosítva: 2014.08.26. 10:00

Gyorsan született egy összeesküvés-elmélet Orbán Viktor és Lázár János zürichi családi kiruccanásáról. A miniszterelnököt a zürichi gépen fotózta le a Blikk egyik olvasója. Mint megtudhattuk Orbán és Lázár is a feleségével utazott el  múlt hét csütörtökön egy hétvégére . A miniszterelnök a lapnak azt mondta: a csütörtök estét Németországban töltötték egy régi baráti családnál, pénteken utaztak át Zürichbe, ahol az ottani bazilikában egy csodálatos koncertet néztek végig. 

Kálmán C. György irodalmár viszont  azt szúrta ki a Facebook-oldalán, hogy augusztusban a Grossmünsterben nem volt koncert, és feltette a kérdést: vajon mi az, amit csak személyesen lehet intézni Svájcban?

A Grossmünster honlapján valóban nem találni utalást augusztus 22-i koncertre. A honlapon csak az aktuális programok vannak, de a Google sem ad találatot augusztusi 22-i koncertre, csak egy augusztus 13-i orgonahangversenyre. Nem szerepel program erre a napra a nagytemplom pdf-ben olvasható júliusi és augusztusi tájékoztatójában sem, és nem találni semmit a Neue Zürcher Zeitung honlapján sem.

A rejtélyt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke oldotta fel az Indexnek. Elküldött nekünk egy linket a székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili) honlapjáról. És igen. A gyermekkórus péntek este a Grossmünstreben lépett fel.

A telt házas koncertről szóló beszámolóban kép is látható Orbán Viktorról és Lévai Anikóról. Megtudhatjuk, hogy bár a Fili már háromszor is fellépett az Országházban, a miniszterelnök most először láthatta a kórust. 

A nézők többsége magyar volt, nem volt csoda, hogy a miniszterelnököt érkezésekor vastaps fogadta. A svájci Guggerzytli és a német dalok éneklésekor derült ki, hogy szép számmal jöttek el német nyelvűek is előadásunkra. A kivonulás után a filis lányok díszsorfalat álltak a templom bejáratánál miniszterelnökünk tiszteletére. A szerencsésebb gyermekek még kezet is foghattak vele. A filiseknek életre-szóló élményt jelentett ez a nap!

Update: Korábban azt írtuk, hogy Lázár János az eseményről készült képeken nem látható, ami igaz is. Nem érdemes azonban ebből újabb összesküvés-elméletet gyártani: a fellépésről készített videó szerint ő is ott volt feleségével (6:05-nél).

A Szentegyházi Gyermek Filharmónia fellépése Zürichben