Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit csinált péntek este Zürichben Orbán és Lázár?

2014.08.25. 18:08 Módosítva: 2014-08-26 10:00:32

Gyorsan született egy összeesküvés-elmélet Orbán Viktor és Lázár János zürichi családi kiruccanásáról. A miniszterelnököt a zürichi gépen fotózta le a Blikk egyik olvasója. Mint megtudhattuk Orbán és Lázár is a feleségével utazott el  múlt hét csütörtökön egy hétvégére . A miniszterelnök a lapnak azt mondta: a csütörtök estét Németországban töltötték egy régi baráti családnál, pénteken utaztak át Zürichbe, ahol az ottani bazilikában egy csodálatos koncertet néztek végig. 

Kálmán C. György irodalmár viszont  azt szúrta ki a Facebook-oldalán, hogy augusztusban a Grossmünsterben nem volt koncert, és feltette a kérdést: vajon mi az, amit csak személyesen lehet intézni Svájcban?

A Grossmünster honlapján valóban nem találni utalást augusztus 22-i koncertre. A honlapon csak az aktuális programok vannak, de a Google sem ad találatot augusztusi 22-i koncertre, csak egy augusztus 13-i orgonahangversenyre. Nem szerepel program erre a napra a nagytemplom pdf-ben olvasható júliusi és augusztusi tájékoztatójában sem, és nem találni semmit a Neue Zürcher Zeitung honlapján sem.

A rejtélyt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke oldotta fel az Indexnek. Elküldött nekünk egy linket a székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili) honlapjáról. És igen. A gyermekkórus péntek este a Grossmünstreben lépett fel.

A telt házas koncertről szóló beszámolóban kép is látható Orbán Viktorról és Lévai Anikóról. Megtudhatjuk, hogy bár a Fili már háromszor is fellépett az Országházban, a miniszterelnök most először láthatta a kórust. 

A nézők többsége magyar volt, nem volt csoda, hogy a miniszterelnököt érkezésekor vastaps fogadta. A svájci Guggerzytli és a német dalok éneklésekor derült ki, hogy szép számmal jöttek el német nyelvűek is előadásunkra. A kivonulás után a filis lányok díszsorfalat álltak a templom bejáratánál miniszterelnökünk tiszteletére. A szerencsésebb gyermekek még kezet is foghattak vele. A filiseknek életre-szóló élményt jelentett ez a nap!

Update: Korábban azt írtuk, hogy Lázár János az eseményről készült képeken nem látható, ami igaz is. Nem érdemes azonban ebből újabb összesküvés-elméletet gyártani: a fellépésről készített videó szerint ő is ott volt feleségével (6:05-nél).