Gyökeret vertek a Blaha betonjába a liberálisok

2014.08.26. 16:41

Önök szerint miért van az, hogy a baloldal ennyire tehetséges saját maga zsákutcába lavírozásban, kikarikírozásában? Nekem fogalmam sincs, de ahogy tegnap Falus Ferencnek sikerült egészen bizarr módon beindítania kampányát, úgy most Fodor Gábor villantott kísérleti színházi performanszt:

saját liberálisainak jelöltállításáról is egy tolató dömpert túlkiabálva próbálta tájékoztatni a sajtót.
Senkinek sem kellettek a Liberálisok szórólapjai a Blahán

Azt még mindig nem tudni, voltaképpen hányan is vannak a Magyar Liberális Pártban, mert a Blaha Lujza téren egészen pontosan két politikust, két sajtóst és két szórólapozó lányt számoltam meg.

A két politikus Fodor Gábor pártelnök és az augusztus elején bejelentett Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt voltak, de a sajtótájékoztató tizedik percében hirtelen megduplázódott a jelen lévők száma, miután a stand és a tévékamerák enyhe torlódást okoztak a Müller bejáratánál.

Ráadásul az aktivista lányok közül is csak az egyik tudott bármi értelmeset mondani arról, ő hogy kerül ide, a másik nem tudta megmondani, ő mit is keres a liberalizmusban.

Fodor Gábor  a szirénázó mentőautóktól, csilingelő villamostól, és a nagyvárosi lét ezer más zajától nem zavartata vette számba, a liberálisok milyen erőkkel indulnak neki az önkormányzati jelöltállításnak.

Nos, keddi állás szerint 

Budapesten 16 önálló és 4 közös polgármesterjelöltjük van, illetve sikerült 171 önálló és 68 közös képviselőjelöltet állítani.

A legfelső szinten azonban nem sikerült összehangolni a baloldallal a jelölést, Falus Ferenc támogatása ügyében ugyanis Fodor állítása szerint senki nem kereste őket.

Vidéken a fővárosinál jóval kisebb a lefedettséggel büszkélkedhetnek a liberálisok, csak 101 önálló képviselőjelöltet és 17 polgármesterjelöltet sikerült verbuválni.

Ennek ellenére a politikus pozitívan értékelte nagyszámú jelölést:

Szerte az országban megjelentünk, és gyökeret vertünk.

Ezután a Komoly Ellenzéki főpolgármester-jelölt vette át a szót. A korábban az Eximbank vezérigazgatójaként, a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként és az autópálya-kezelő. elnökeként is dolgozó, jelentős vezetői tapasztalattal rendelkező Bodnár ismertette programjának főbb elképzeléseit: a közeli ételosztásokra utalva azt mondta, ő szociálisan érzékenyebb városvezetésben gondolkozik, hiszen Orbán Viktor állításaival ellentétben a liberalizmus esélyegyenlőséget, társadalmi szolidaritást, sőt, "keresztény együttérzést" is jelent.

A szociális érzékenység realizálásához azonban pénz kell, ezt Bodnár átlátható városgazdálkodással és a korrupció leküzdésével teremtené meg. Ezen kívül hangsúlyozta azt is, hogy míg ma a városnak nincs sok köze színes, pezsgő kulturális élethez, addig ő minden feltételt megadna a fejlődéshez,

 
és XXI. századi művészettel váltaná fel a mostanában dívó köztéri zsánerszobrászatot.

Bodnár már ezerszer hallott ötletei közül egyedül az inkubátorházak kiemelt szerepe volt figyelemre méltó; az ötlet valami olyasmit takar, hogy városszerte integrált iroda-szolgáltató-kulturális tereket hoznának létre.

Bodnár a "százezernyi potenciális liberális szavazó" mítoszának felmelegítésén kívül semmilyen támponttal nem szolgált a párt stratégiájának megértéséhez, pedig a szemerkélő esőben toporgó riporterek persze leginkább erre voltak kíváncsiak. De Fodor és Bodnár is elhárította a pártpolitikai kérdéseket, utóbbi lakonikusan csak annyit mondott nekem, amikor az önálló indulás következményeit firtattam:

A baloldal esélyeit a legjobban a baloldal rontja.

A sajtótájékoztató után a két politikus a főváros talán legzsúfoltabb és legnyomasztóbb pontján tökéletesen tájidegennek számító öltönyeikben heves aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ennek eredményeképp közös erővel sikerült is beszervezni egy férfit, aki "Ezek itt úgyis mind leszarják a fejünket!" felkiáltással írta alá az elé rakott íveket. 

A Blaha betonjába utat talált az első liberális hajszálgyökér.