Nincsenek Fidesz-jelöltek a bulinegyedben a helyi belharcok miatt

D MTI20120629333
2014.08.27. 07:05
A Fidesz a fővárosi kerületekben repülőrajttal indította az önkormányzati választás kampányát, megjelentek a plakátok, megindult a szórólapozás. A VII. kerületben azonban se szórólap, se jelöltlista. Addig rivalizáltak a helyi vezetők, amíg nem tudták időre eldönteni, kik is legyenek az indulók.

Még nincsenek hivatalos önkormányzati választási jelöltjei a Fidesznek a VII. kerületben, Erzsébetvárosban, holott már a választási kampány is elindult, és más helyeken általában a nyár közepén megszülettek a döntések az indulók névsoráról. A fideszes tempóhoz képest szokatlan lemaradás oka az, hogy helyi pártszervezet tevékenységét hónapok óta belső ellentétek bénítják.

A nagyobbik kormánypártban közismert, hogy a körzet eddigi országgyűlési képviselője, Rónaszékiné Keresztes Mónika és az országos Fideszben alig ismert, kis befolyással rendelkező polgármester, Vattamány Zsolt rivalizál egymással. Rónaszékiné a parlamenti képviselőség mellett 2010 óta alpolgármesteri posztot is betöltött. Tavasszal ő volt a párt VI-VII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, de vesztett, és kiesett a parlamentből. Ezután ismét a kerületre koncentrálta erőit, és megpályázta a polgármester-jelöltséget.

A helyi szervezet június közepén meg is tartotta a polgármesterjelölt-választást. Deutsch Tamás, egykori VII. kerületi elnök, jelenlegi EP-képviselő a polgármester mellett korteskedett, míg Rónaszékinét Pesti Imre regionális pártigazgató támogatta.

A szavazáson végül nagy többséggel Vattamány újraindulása mellett döntöttek, Rónaszékiné 32-8 arányban alulmaradt. Néhány hét múlva mégis az a hír terjedt el a sajtóban, hogy Vattamány kegyvesztett lett a párt felső köreiben, mert nem volt hajlandó kompromisszumot kötni ellenfelével, és ha leszámítjuk az országgyűlési összeférhetetlenség miatt nem indulókat, akkor ő lesz az egyetlen a jelenlegi fideszes fővárosi polgármesterek közül, akit nem indítanak újra októberben. 

A küzdelem azóta döntetlenre állt, ezért a választás dátumának közeledtével mindkét fél összeállította a maga 12 fős listáját, amelyeken egyetlen közös név sem szerepelt. Az Index információi szerint a patthelyzet egészen az elmúlt napokig tartott, amikor felsőbb körökben mégiscsak Vattamánynak adtak szabad kezet. Erről azonban még a párt egyik fórumán sem született hivatalos döntés.

Ezt Rónaszékiné is elismerte, aki kérdésünkre azt mondta, ő sem tudja, mikor születik meg a végleges döntést. Az ellentétekről nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, hogy ez a Fidesz belügye, és mindenki a párt sikeréért dolgozik.

A VII. kerületi Fideszben visszatérő probléma a széthúzás. A csatározásokat annak idején Deutsch Tamás sem tudta megszüntetni, több szakadás, kilépés után 2010-ben kívülről hozták be Vattamány Zsoltot éppen azzal céllal, hogy így oldják meg a problémákat. A tavaszi országgyűlési választáson azonban a volt MSZP-s polgármester, Hunvald György perei sem segítettek, a kormánypárt újabb kétharmada ellenére a DK-s Oláh Lajos győzött, és Rónaszékinének a második hellyel kellett megelégednie.