Iskolai laptop: 12 ezer helyett 16 ezer is kijött volna a pénzből

2014.08.28. 08:08 Módosítva: 2014.08.28. 08:09

Mintegy négyszázmillió forintot spórolhatott volna az állam az iskolai laptopbeszerzéseknél, így 12 ezer helyett 16 ezer gépet is vehetett volna, írja a Népszabadság az Educatio Nonprofit Kft. tenderét ismerő piaci szereplők információi alapján.

Az Educatio azt nem árulta el a lapnak, hogy a laptop-, az asztaligép- és a tabletbeszerzéseket kik nyerték, milyen áron, s milyen összeállítású gépeket szállítanak az iskoláknak. Piaci források szerint a több milliárd forintos közbeszerzést az Euro One és a SzinvaNet nyerte meg, a HP és a Lenovo termékeivel.

A kiírásban az Educatio úgy határozta meg a gépekkel szemben támasztott követelményeket, hogy a processzor magszámát, órajelét, s egyéb más hasonló paramétereket írt elő. A lap egyik forrása szerint ezekkel a gépekkel nemcsak netezni és office-t használni lehet, de nagy számításigényű szimulációk is futtathatók, ami inkább az  üzleti felhasználóknak szánt összeállítás.

A különböző gyártók technológiái mára annyira eltérnek egymástól, hogy csak e paraméterek alapján nem hasonlíthatók össze az egyes konstrukciók. Európában ezért nem véletlenül alkalmazzák az úgynevezett „irányadások alapján” készülő kiírásokat, melyek során a gépeknek gyártófüggetlen mérőprogramokon kell bizonyítani a képességüket, nem a magszám és a gigahertzek alapján. Ezzel a bírálati rendszerrel azt is sikerült elérni, hogy az Intel technológiájára épülő termékeket „kiárazzák” a versenyből.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint így a 127-128 ezer forintos laptopokkal szemben 100, de akár kilencvenezer forintért is megvehette volna az állam cége az iskoláknak szánt gépeket. Ezzel 35 ezer forintos gépenkénti megtakarítást lehetett volna elérni és akár 420 millió forintot is spórolhattak volna, vagy több mint négyezerrel több gépet vásárolhattak volna az iskoláknak.