Nem jelenthet fel drogost az orvos

2014.08.28. 15:39 Módosítva: 2014.08.28. 15:40
A TASZ kérésére körlevélben utasította az országos tisztifőorvos az egészségügyi dolgozókat, hogy ne jelentsék a kábítószeres eseteket a rendőrségnek, mert ez jogsértő és káros.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatása kimutatta, hogy 2012 után jelentősen nőtt azon esetek száma, amikor az egészségügyi dolgozók jelentették a drogfogyasztó pácienseket a rendőrségnek  - közölte a TASZ. Az előzetes eredmények szerint a vizsgált 14 megyéből 9-ben került sor hasonlóra, összesen 22 esetben. Ebből 5 esetben fiatalkorú ellen indult büntetőeljárás az egészségügyi dolgozó feljelentése alapján. A trendnek a TASZ szerint köze lehet ahhoz, hogy a parlament 2012-ben megszavazta az új Büntető Törvénykönyvet, ami jelentősen szigorította a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntetéseit (lásd a TASZ összefoglalóját).

Az orvosi titoktartás az egyik legfontosabb betegjog - áll közleményükben. Ennek megsértésének minősül, ha az egészségügyi dolgozó a beteg vagy gondviselője írásos hozzájárulása nélkül kiadja annak egészségügyi adatait harmadik félnek. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a páciens 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami feltehetően bűncselekmény következménye. Az adatvédelmi aggályok mellett félő, hogy a páciensek feljelentésének gyakorlata elrettenti a drogfogyasztás miatt rosszul lévő fiatalokat attól, hogy időben orvosi segítséget kérjenek, ez pedig akár halálesethez is vezethet.

Az országos tisztifőorvos, Dr. Paller Judit a TASZ megkeresése nyomán körlevelet küldött ki az Országos Mentőszolgálat és valamennyi területi mentőszolgálat, illetve valamennyi fekvőbeteg ellátást végző egészségügyi intézmény fő/igazgató orvosa részére.

A TASZ olyan esetről is tud, amikor a gyermekkórház orvosa még a drog miatt rosszul lett fiatalkorú lázlapját is kiadta az eljáró rendőrnek, ami teljesen elfogadhatatlan. Az egészségügyi dolgozók nem mindig ismerik pontosan az adatvédelmi szabályokat, ezért szeretné a TASZ, ha ez is a továbbképzésük részévé válna, így a szervezet felvette a kapcsolatot az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központtal is.