Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elköltözhet az MSZP a Jókai utcából

D  AS20100411014
2014.08.30. 08:44

Fél éven belül kiköltözhet az MSZP a Jókai utcai székházából az épületre felvett svájcifrank-alapú hitel és az épület fenntartásának költségei miatt – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: a szocialisták tárgyalnak több befektetővel, a bérbe adás és az eladás is szóba jött. Az eladást megnehezíti a jelzálog, ami akár nagyobb is lehet, mint a ház jelenlegi forgalmi értéke.

Az Indexnek szocialista politikusok már tavasszal elismerték: három nagyobb hitel is nyomasztja őket, melyek összege kétmilliárd forint körüli, a helyzetet akkor kezelhetőnek ítélték. Itt írtunk arról, hogy a legnagyobb tételt az MSZP Jókai utcai székházára felvett 800-1000 millió forintos svájci frank alapú hitel jelenti. Mellé jön még az MFB-nél meglévő 400 milliós, kedvezményes pártingatlan-vásárlási céllal felvett kölcsön, és egy félmilliárdos folyószámlahitel az Ersténél. 

A Népszabadságbak egy vezető szocialista politikus azt mondta, fél éven belül új épületbe költözhet a pártközpont. A Jókai utcai irodaházat akkor lehet teljes kihasználtsággal üzemeltetni, ha legalább kétszázan dolgoznak benne, ennek 15-20 százaléka a jelenlegi kihasználtság.

A székház működtetése havi 12-13 millió forintba kerül, ezért az évi 140-160 milliós kiadás elviheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás egyharmadát is. Elképzelhető, hogy a pártközpont átköltözik valamelyik budapesti MSZP-ingatlanba, vagy egy kisebb belvárosi irodába.

Lehet, hogy az MSZP a Fidesztől tanul majd, az ő Lendvay utcai székházuk jelképes központ, a pártélet valójában a választókerületekben zajlik – írja a lap, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz 2002 és 2010 között teljes apparátusát a Képviselői Irodaházba költöztette, hogy spóroljon a költségein.