Kövér bővítené az emberi jogokat

2014.08.30. 14:19

Kövér László bővítené az emberi jogokat a szülőföldhöz való joggal. Mindezt Németországban, a szülőföldjükről elüldözött németeket összefogó Elüldözöttek Szövetsége ünnepségén, ahol kitüntették Angela Merkel német kancellárt.

Kövér a rendezvény díszvendége volt, ahol azt mondta, hogy a szülőföldhöz való jog abszolút és korlátozhatatlan emberi jogként jogerőt adna annak az erkölcsi parancsnak, hogy akarata ellenére senkit nem szabad eltávolítani szülőföldjéről, vagy megakadályozni abban, hogy visszatérjen oda, írja az MTI.

A szülőföldhöz való jog jelenleg ilyen néven nem létezik, de ehhez hasonló jogokat ma is elismernek a nemzetközi egyezmények és a magyar törvények is. A büntető törvénykönyvben az emberiesség elleni bűncselekmény egyik formája a kitelepítés, aminek az elkövetőjét akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel (a legsúlyosabb büntetéssel) is lehet sújtani:

143. § (1) Aki a lakosság elleni átfogó vagy módszeres támadás részeként

c) a lakosságot vagy annak egy részét jogszerű tartózkodási helyéről kitelepíti,

bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

 Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménye pedig így fogalmaz:

A Felek tartózkodnak olyan intézkedések meghozatalától, amelyek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által lakott területeken az arányokat megváltoztatják

Ukrajna eltereli a figyelmet Magyarországról

A házelnök az MTI-nek azt mondta, hogy javult a német-magyar viszony, ennek oka többek között, hogy az európai gazdasági-pénzügyi krízis és az ukrán válság közepette

vannak fontosabb dolgok is, mint állandóan Magyarország vélt vagy valós hibáin lovagolni.

Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési szószólója azt mondta, hogy elkezdődött a magyar-német kormányközi nemzetiségi vegyes bizottság megalakítása. A testület létrehozása a magyarországi német nemzetiségnek és a Németországban élő meglehetősen nagy számú magyarságnak is igen hasznos lenne.

Szili Katalint is kitüntették

Az ünnepségen Merkelt egy külön az ő számára létrehozott díjjal tüntették ki, ugyanez a szervezet korábban Szili Katalin is kitüntette. Az MSZP-s politikus 2007-ben, házelnökként kapott kitüntetést. A szombati rendezvény programja itt olvasható.