Világgá kürtöltük a norvég-ügyet

2014.08.30. 07:54

A magyar kormány gyorsan és eredményesen le akarja zárni a norvég kormánnyal szembeni vitáját, egyben visszautasítja az alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségének kétségbe vonását, írja az MTI.

Ezt tartalmazza az a levél, amit a Miniszterelnökség pénteken küldött el az Európai Unió, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországai Budapesten akkreditált nagyköveteinek.

Vidal Helgesen norvég európai ügyi miniszter a csütörtöki Financial Timesban azt írta, hogy Magyarország hátat fordított a Nyugatnak, pénteken pedig egy rádióinterjúban elmondta: Norvégia a héten arra kérte az EU tagállamait, hogy fontolják meg a Magyarországgal szembeni szankciók bevezetését.

A mostani levél a konfliktus magyar olvasatát tartalmazza. Budapest szerint a norvég kormány 2014-re olyan ügyet teremtett a Norvég Civil Támogatási Alapok kérdéséből, amit a magyar kormány 2012 óta a norvégok ellenkezése miatt hasztalanul próbált megoldani.

A levél szerint a magyar kormány 2012 óta jelzi - a norvégok ekkor választottak ki egy magánalapítványt a civil támogatási alap magyarországi működtetésének vezetésére -, hogy az alapítvány támogatási gyakorlata "politikailag motivált, az elfogulatlanságnak még a látszatára sem adó".