Megerőszakoltak egy lányt az ELTE gólyatáborában

2014.08.31. 18:35 Módosítva: 2014.09.01. 11:12
A hétvégén egy fonyódligeti gólyatáborban történt a bűncselekmény. Amit eddig tudunk:
  • a helyszín az ELTE TÓK (Tanító- és Óvóképző Kar) gólyatábora
  • a bűncselekmény augusztus 30-án, szombat hajnalban történt
  • a kaposvári bíróság egy 38 éves budapesti férfit előzetes letartóztatásba helyezett
  • az elkövető állítólag külsős, az egyetem szerint a gólyatábor programjai során se kényszerítés, se más bűncselekmény nem történt
  • az Index úgy tudja, a lány ellenállt, a férfi ezért először megverte és erővel kényszerítette közösülésre
  • a vs.hu szerint a férfi fotósként dolgozott a táborban

„Olvasónk számolt be emailben arról, hogy pénteken éjszaka megerőszakoltak egy fiatal lányt egy Fonyódligeten tartott gólyatáborban. A rendőrség megerősítette az értesülést" − írta vasárnap este a Sonline.hu.

A somogyi lapnak nyilatkozó rendőrségi szóvivő elmondta, hogy tényleg nyomozást indítottak szexuális erőszak gyanúja miatt egy Fonyódligeten történt bűncselekményben, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondhatta el, melyik intézmény gólyatáborában történt az erőszak. 

ELTE-s volt az áldozat, külsős az elkövető

Az elmúlt hétvégén két budapesti felsőoktatási intézmény is Fonyódligeten tartotta gólyatáborát, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem TÓK (Tanító- és Óvóképző Kar) HÖK is ide szervezett gólyatábort. Az erőszak az ELTE TÓK rendezvényén történt. A szervezők az Indexnek azt mondták, nem nyilatkozhatnak, az ELTE pedig hétfőn 10 óra körül ad hivatalos tájékoztatást, miután beszéltek a rendőrséggel.

Az Átlátszó Oktatás blog forrásai szerint nem egy gólya és nem a tábor valamelyik szervezője, hanem egy külsős férfi lehetett az elkövető, aki a táborban dolgozott a szervezők megbízásából.

A Kaposvári Járásbíróság hétfő délelőtti közleménye szerint elrendelték egy 38 éves budapesti férfi 30 napos előzetes letartóztatását, mivel fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye. A gyanú szerint a férfi a fonyódi gyermektábor területén bántalmazta és megerőszakolta a sértettet.

Az Index információi szerint a bűncselekmény augusztus 30-án, szombat hajnalban fél 4 körül történt. Úgy tudjuk, hogy a lány megpróbált ellenállni a férfinak, aki ezért először megverte, majd meg is erőszakolta.

Az egyetem aljas bűncselekményről beszél

A ELTE hétfői közleményében arról ír, a bűncselekmény gyanújával indított nyomozás tényén kívül mást nem árult el nekik sem a rendőrség. Az egyetem szerint a gólyatábor szervezett programjai során a résztvevőket nem kényszerítették semmire és nem a programokhoz kapcsolódóan történt a bűncselekmény. Azt írják, hogy a gólyatábor szervezői, miután tudomást szereztek a történtekről, azonnal cselekedtek:

A rendezvény programjaitól függetlenül történt atrocitás esetében a biztonsági szolgálat és a szervezők az észlelés nyomán a kellő határozottsággal léptek fel, valamint gondoskodtak a sértett jogérvényesítéséről, személyes támogatásáról. Hangsúlyozzuk, hogy az ilyen aljas bűncselekmények gyanúja esetében különösen fontosnak tartjuk az áldozat fokozott védelmét, a személye iránti tapintatot, az esetlegesen szükségessé váló pszichológiai segítség biztosítását, valamint elutasítjuk az ilyen cselekmények relativizálását, rosszízű bulvárosítását.

A VS.hu információi szerint más ELTE-s gólyatáborban is dolgozott fotósként az a férfi, aki a gyanú szerint egy fonyódi gyermektábor területén rendezett táborban bántalmazott egy diáklányt, majd megerőszakolta. Úgy tudják, a férfi nem szerződött a TÓK-gólyatábor szervezőivel, ráadásul korábban is több balhé volt körülötte. Előfordult olyan, hogy lányokat vitt fel a gólyatábori szobájába, akiknek képeket mutatott meztelen lányokról és megpróbálta rávenni őket, hogy róluk is csinálhasson hasonlót.

Bár hivatalosan nem erősítették meg, hogy a fotós a gyanúsított, de az érintettségére utalhat, hogy vasárnap a szervezők között még az ő képe is szerepelt az ELTE TÓK (tanító- és óvónőképző) hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalán, de mára a fotó már lekerült onnan.