Konténerekben kezdődik a suli Dunakeszin

2014.09.01. 15:14
Néhány osztály konténerekben berendezett tanteremben kezdte meg ma a tanévet a dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskolában. A város infrastruktúrája nem tudja tartani a lépést az ott lakók számával.

A majdnem összellenzéki (Együtt-PM–DK–4K!–MLP–Moma) polgármesterjelölt, dr. Horváth István mai, dunakeszi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a konténerek felállításával párhuzamosan most adták át a település felújított díszterét, ami 400 millióba került. Szerinte jó dolog egy szép főtér, de a fontossági sorrendben biztos, hogy előrébb van egy iskola bővítése.

Dióssi Csaba fideszes polgármester szerint nem is volt szó idén a bővítésről, az majd jövőre esedékes, a dísztér pedig egészen más lapra tartozik. Egy helyi online lap májusban beszámolt egy videoriportról, amiben már idén szeptemberre ígérték a bővítést. Ami biztos: a havi 300 ezer forintba kerülő konténerek egy évig maradnak.

Dunakeszin évek óta probléma az óvodai és általános iskolai férőhelyek száma, mivel az nem követte az elmúlt tíz-tizenöt évben közel megduplázódó lakosságszámot. Áprilisban, amikor Dunakeszit választottuk ki, hogy kísérletet tegyünk az összes jelölttel való találkozásra, többen is ezt említették a település egyik legnagyobb problémájaként. Az óvodai férőhelyek számát némileg emelte, hogy felépült egy új, katolikus óvoda részben önkormányzati pénzből, illetve egy további építése tervben van. Az iskolai férőhely is kevés, eddig kisebb beruházások voltak, egy-egy plusztanterem építésével. És itt jön képbe a Fazekas Mihály Általános Iskola.

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint egyrészt az iskola bővítését idén szeptemberre ígérte a fideszes városvezetés, ehhez képest most konténereket bérelnek tanteremnek. Ráadásul a dísztérre fordított százmilliókból bőven megoldható lett volna a bővítés, nem is kérdés, hogy melyik a fontosabb.

Ebből a két állításból mindkettőt tagadja a polgármester: az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy a dísztér önkormányzati pénzből épült, az iskola fenntartója azonban az állam, így a két ügyet nem lehet párhuzamba állítani, ráadásul az önkormányzat így is milliókat költött az iskola felújítására idén. Arra pedig, hogy szeptemberre ígérték volna a bővítést, a polgármester azt mondta: jövőre kap új szárnyat az iskola, nem is kellett, hogy mostanra befejeződjön a munka, hiszen szó sem volt arról, hogy elkezdődik.

Ehhez képest áprilisban még azt nyilatkozta a polgármester, hogy idén szeptemberig el kell végezni a bővítést, amelynek keretében a Fazekasban négy új tantermet építenek, és bővítik az ebédlőt. Ebből lett végül az aula és a vizesblokkok felújítása, illetve konténerek bérlése új termek építése helyett. Az iskola igazgatója mindenesetre azt nyilatkozta, a tanévet ezek nélkül a konténerek nélkül is meg tudták volna kezdeni, de így sokkal kulturáltabban, kevésbé zsúfoltan tudnak majd dolgozni.

Most néhány szülő kiborult, hogy konténerben tanul a gyermeke, illetve ezt természetes módon az ellenzék fel is használja, hogy felhívja a figyelmet, a város fideszes vezetése nem foglalkozik megfelelő súllyal az égető problémákkal. Korábban viszont a konténerekkel sok szülőnek egyáltalán nem volt gondja, sőt, 2011-ben éppen dunakeszi szülők egy csoportja írt petíciót. „Évekkel ezelőtt napirenden volt egy »konténer« létesítmény megvalósítása, amely aztán sajnos lekerült a napirendről, pedig sokkal olcsóbb és gyorsabb lenne bármi más megoldásnál. Hiszen a konténer bölcsőde/óvoda/iskola nagyon gyorsan kivitelezhető (2 hónap), és amennyiben már nincs szükség rá, akkor értékesíthető vagy bármilyen más célra felhasználható.”

Dr. Horváth István szerint nonszensz, hogy egy olyan településen, ahol az egy főre eső GDP az egyik legmagasabb az országban, konténerekben kell tanulniuk diákoknak, mert a városnak fontosabb egy kirakatberuházás, mint az itt élők életének megkönnyítése.

A polgármesterjelölt kísérői közül az egyik férfi azt ecsetelte a sajtótájékoztató után, hogy még az átkosban is tudták: ha egy új lakótelepet építünk, akkor oda óvodát és iskolát is kell építeni. Ehhez képest Dunakeszin úgy húzták fel az új lakóparkokat, hogy eszükbe sem jutott óvodaépítéssel vagy iskolaépítéssel kísérni azt, pedig tudható, hogy a városból Dunakeszire költöző családok többsége kisgyermekes.

A helyi sajtós kérdésére, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt mit tenne, mit csinálna másképp, Horváth azt mondta, azt lehet csinálni, amit a körülmények engednek, de egy biztos, nem költene díszterekre, amíg ez a helyzet megoldatlan.