Bagatellizálja az e-naplós buktát az oktatási tárca cége?

2014.09.02. 17:11
Az Educatio Nonprofit Kft. szerint alig néhány iskolát érint, hogy az augusztusban lejárt 2013/2014-es licencszerződések miatt leállították az egyik elektronikus napló szoftver működtetését. Az oktatási tárca néhány héttel korábban még nem száz, hanem olyan 1250 iskoláról beszél, amely a Magisztert használta.

Az oktatási tárca cége szerint nem okozott nagy fennakadást, hogy az e-naplók és az iskolai elektronikus adminisztrációs rendszerek közbeszerzéseit megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság, és az elhúzódó eljárás miatt leállították a legelterjedtebb szoftver, a Magiszter működését.

Az Educatio Nonprofit Kft. közleménye szerint a leállás a jogtulajdonos hibája, mivel a Netkir Zrt. nem járult hozzá, hogy a rendszer a közbeszerzési eljárás ideje alatt, augusztus 26. után is üzemeljen. A szoftver jelenleg sem elérhető, jóllehet az újabb eljárás csak szeptember közepére várható. A közlemény szerint azonban a leállás csupán „körülbelül száz iskola” érint, mert ezek az intézmények a szoftver „tényleges használói”.

Az oktatási cég július végén viszont még teljesen más számokat adott meg a Magiszterrel kapcsolatban. Az Educatio Nkft. 2013/2014-es tanévre vonatkozó szállítási szerződésében még 3300 iskola, 6600 feladatellátási helyére vásárolta meg a Magiszter rendszer egy éves licencét. A licenc lejárati dátuma pontosan ismert volt az Educatio számára, a programot pedig saját szerverparkján üzemeltette. Az éles rendszerhez csak az Educatio munkatársai fértek hozzá.

2013 nyarán még egységes rendszer kiépítését tűzte ki célul az akkor még Hoffmann Rózsa irányítása alatt álló oktatási kormányzat. Az akkori tervek éppen a Magiszter elterjesztését irányozták elő.

A nyár végén kiírt új pályázatokból viszont már az tükröződött, hogy az Educatio változtatott a stratégiáján, és a Magiszter leépítése felé tett lépéseket. A közbeszerzésben az egy évvel korábbinál jóval kisebb számok szerepeltek, de korántsem száz iskoláról volt szó. Az Educatio a hivatalos közbeszerzési eljárásban ennek több mint a tízszeresét vallotta be.

„Az egyidejűleg megindított 8 hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást érintő oktatási intézményeken túl, időközben elindult a Magiszter IEAR licenc beszerzésére irányuló eljárás, ami további 1250 intézményt érint.”

Az Index a múlt héten számolt be arról, hogy baj van az e-naplók és az adminisztrációs szoftverek beszerzésével. Pölöskei Gáborné, az Emmi köznevelési intézményfejlesztésért felelős helyettes államtitkára csak július végén jelezte az iskoláknak, hogy az Educatio Kft.-n keresztül közbeszerzést indítottak a jelenleg forgalomban lévő 10-11 szoftver megvásárlására. A közbeszerzések azonban a Közbeszerzési Döntőbizottságon kötöttek ki, az új tanévre szóló szerződéseket viszont – annak ellenére, hogy az eddigiek augusztus végén lejártak – csak a vizsgálatok lezárulta után lehet megkötni.

Az Educatio NKft. közleményében most azt ígérte, hogy minden segítséget megad az érintett intézményeknek, de hogy milyen konkrét lépésekkel fogja megoldani a beszerzések késését, arra nem tért ki.