Fegyelmi vizsgálatokat indít az ELTE a gólyatábori nemi erőszak miatt

2014.09.02. 19:22

Több ember ellen is fegyelmi eljárást indított az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tanító- és óvóképző kar fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak miatt, és felfüggesztette két kar hallgatói önkormányzata elnökségének tevékenységét.

Az egyetem közleményében azt írta, a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított férfi a rendezvény szervezői között szerepelt és a bölcsészettudományi kar hallgatója. Vele szemben az egyetem vezetése fegyelmi eljárást indított, írja az MTI. A Blikk a gyanúsított férfi egyik ismerősének információi szerint azt írja: „2009-ben szabadult. Öt évet ült a börtönben. Két bűncselekményéért összesen hat év nyolc hónapot kapott, de példásan viselkedett, így minden kedvezményt megkapott, és feltételesen szabadult az öt év letöltése után".

Hozzátették, hogy mivel az illető szervezőként jelenhetett meg, ezért a gólyatábor előkészítése nem kellő gondossággal történt. Az ELTE vizsgálatot és a felelős közreműködőkkel szemben fegyelmi felelősségre vonást kezdeményez, a vizsgálat lezárásáig felfüggeszti a kar hallgatói önkormányzata elnökségének tevékenységét.

Azt is közölték, hogy az állam- és jogtudományi kar gólyatáborában az ELTE normáival élesen szembenálló rigmusokat használtak az elsőéveseknek szervezett rendezvényeken, ezzel súlyosan vétettek az egyetem normái és a gólyatáborok valós céljai ellen.

Emiatt a kari instruktori körök további egyetemi működését az ELTE nem engedélyezi, a történtek feltárására vizsgálatot indít, és annak lezárultáig szintén felfüggesztik a kar hallgatói önkormányzata elnökségének tevékenységét. Ha a vizsgálat személyi felelősséget állapít meg, akkor az érintett hallgatókkal szemben a legszigorúbban járnak el. 

Az ELTE felfüggeszti a gólyatáborok szervezésének eddigi rendszerét is, egy új, központilag kialakított formában, az egyetemi vezetés által meghatározott és számon kért minőségi garanciákkal valósítják meg. Az egyetemi hallgatói önkormányzat együttműködési lehetőségéről további egyeztetést indítanak.

Az ELTE az intézkedéseket azzal magyarázta, hogy az érintett hallgatói önkormányzatok a rájuk bízott felelősséggel nem tudtak élni, súlyosan megsértették az egyetem normáit.

A sonline.hu hírportál vasárnap számolt be arról, hogy megerőszakoltak egy lányt péntek éjszaka egy fonyódligeti gólyatáborban   A Kaposvári Járásbíróság azóta elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását.  A gólyatábor fotósa erőszakolhatta meg a lányt.