Külön az Együtt, együtt az MSZP-PM

2014.09.02. 11:02
Együtt az MSZP és a PM, és külön az Együtt? És hallott már a Fideszt, MSZP-t megjárt Együtt-PM-esről? Az ellenzék egészen különleges formációkat produkált az önkormányzati választásra. Az egyezkedésének eredményeit és mellékhatásait mutatjuk be három különböző fővárosi kerületben: az egyikben elvileg teljes az együttműködés, a másikban részleges koordinációt sikerült összehozni, a harmadikban pedig külön-külön indulnak az összefogás pártjai, de közben mégis furcsán összefognak egymással.

Az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek és a Demokratikus Koalíciónak majdnem egy évbe telt, mire kiizzadtak egy megoldást a közös, de mégis elkülönülő indulásra a tavaszi országgyűlési választáson. Az önkormányzati választás azonban sokkal bonyolultabb feladvány.

Nincs egységes recept, mert a nyár elején elfogadott új választási szabályok is megkeverték a dolgokat, de főleg azért, mert a szétzilálódott MSZP inkább együtt, az Együtt-PM viszont, ha nem muszáj, akkor külön indulna. Gyurcsány Ferenc pedig taktikázik. A jelölthelyek elosztását még zavarosabbá teszik a helyi viszonyok.

Különleges formáció – különállásból

A budai II. kerületben országosan is egyedi formáció alakult ki: együtt indul az MSZP és a PM, és külön az Együtt. A bajnaista pártszövetség két tagjának elkülönülése arra vezethető vissza, hogy a PM-esek a helyi képviselő-testületben már több mint egy éve frakciószövetségre léptek a szocialistákkal. Az LMP pártszakadása után kialakult PM-es minifrakció idő közben annyira lojális lett az MSZP-hez, hogy a két tagot az előkészítő tárgyalások során sem sikerült rávennie Szigetvári Viktornak és Karácsony Gergelynek, hogy álljanak be a sorba. Az MSZP-PM-hez végül csatlakozott a DK is, így 14 fős egyéni jelölti listája van az MSZP-PM-DK szövetségnek és saját 14 fős csapata az Együttnek.

De ha csak ennyi lenne a csavar a II. kerületben, szinte unalmas lenne a képlet. A három párt azonban tett róla, hogy ne így legyen: a polgármesterjelölt-állítást ugyanis egészen másképp rendezték le.

Láng Zsolt fideszes polgármestert a korábbi választási eredmények és a közvélemény-kutatások alapján a nem legyőzhető kategóriába sorolták, ezért, hogy az új választási szabályoknak megfelelően legyen elég emberük a fővárosi önkormányzat kompenzációs listájára, mindhárom párt saját jelöltet állított. A polgármesterjelölt Hajdu Nóra mögött újra összeállt az Együtt-PM, és külön jelöltje van az MSZP-nek. A szocialisták itt találtak terepet Horváth Csabának, aki egészen Falus Ferenc feltűnéséig az MSZP főpolgármester-jelöltje volt. A DK Schiffer Jánost indítja. Ő a Demszky-érában főpolgármester-helyettességig vitte.

Részleges koordinált indulás – teljes csere

A három ellenzéki párt három polgármesterjelöltet indít a XII. kerületben is. Pokorni Zoltán fideszes polgármesternek az MSZP-s Tüttő Katával, a fővárosi önkormányzat korábbi tagjával, Leisztinger Tamás korábbi feleségével és a DK-s Kerék-Bárczy Szabolccsal, egykori MDF-es szóvivővel, Gyurcsányék V. kerületi parlamenti képviselőjelöltjével kell megmérkőznie. Az Együtt-PM Komáromi Zoltán háziorvost indítja, aki 2008-ban még a Gyurcsány-kormány által tervezett vizitdíj bevezetése mellett kampányolt.

Ellenben részleges sikerként könyvelheti el az ellenzék, hogy a hegyvidéki kerületben a 12-ből csak hat helyen fogják kinyírni egymást a jelöltjeik. A körzetek felében közös jelöltek lesznek, így a televíziók kvízműsoraiból jól ismert Vágó István például hárompárti támogatással küzdhet meg az Apor Vilmos téren Mitnyan György egykori titkárával, Kovács Lajos alpolgármesterrel.

A helyi PM-esek nem kapnak lehetőséget az újrázásra, miután Sipos Péterről a tavaszi kampány idején derült ki, hogy az ország egyik leggazdagabb önkormányzati képviselője, és éppen összetűzésbe került az adóhatósággal. Az MSZP is lecseréli a Hagyó Miklós után maradt régi gárdát, így eltűnhet a színről egy másik leg: Tüttő Kata mögött hátrasorolódott Vincze Géza, az ország legviccesebben nyilatkozó képviselője.

Vincze Géza 2010-ben az MSZP polgármesterjelöltjeként ajánlotta magát

Helyiek osztják a pártmandátumokat – teljes összeborulás

A VII. kerület belső ellentétekkel küzdő Fideszének egy teljes együttműködésbe szervezett ellenzékkel kell megmérkőznie. A különlegesség azonban az, hogy a jelek szerint a megállapodást nem a három párt országos vezetése hozta össze, hanem a helyi vállalkozók és politikusok, akik lényegében leosztották egymás között a párt mandátumokat. Az önjáró helyosztás tényét több pártban is megerősítették, és azt állították, hogy a korábbi MSZP-s polgármester, Hunvald György környezete és a DK-s színekben országgyűlési képviselővé választott Oláh Lajos diktálja a névsort.

Így lett a fideszes Vattamány Zolt ellenfele a DK-s színekben induló Farkas Ferenc, aki korábban Hunvald idején az egyik legnagyobb kerületi intézmény, a sportcsarnok igazgatójaként dolgozott. Politikusként azonban soha sem kapott szerepet, a teljes ismeretlenségből bukkant fel az elmúlt hetekben. A jelöltek között van MSZP-sként egykori főnöke, a Hunvald-időszak egyik alpolgármestere, Devosa Gábor is.

Az Együtt-PM kvótáján régi SZDSZ-esek kaptak helyet és egyéni képviselőjelölt lett a helyi vállalkozóként ismert Garabits Károly is. Ő először 1994-ben, szocialista támogatással lett a képviselő, később azonban kivált a szocialista frakcióból. Az 1998-as önkormányzati választáson már az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület színeiben szerzett mandátumot, 2005-ben már az erzsébetvárosi Fidesz egyik hangadója volt, és a Deutsch Tamás támogatásával lett a párt helyi alelnöke.