Megvan, mikorra hívta össze Lázár a Zsidó Közösségi Kerekasztalt

2014.09.02. 07:35

Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter szeptember 9-ére, azaz jövő keddre hívta össze a Zsidó Közösségi Kerekasztalt – írja a Nol.hu.

A fórum összehívását Lázár János augusztus közepén jelentette be, de annak pontos időpontját akkor még nem lehetett tudni. A miniszter akkor kifejtette: a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a magyarországi zsidó közösségekkel való együttműködést, ugyanakkor ezt az elmúlt időszakban számos kérdés megnehezítette. Úgy vélte, több esetben maguk a zsidóközösségek kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát.

Lázár János a Mazsihisz elnökének küldött firss levelében napirendi pontokat is javasolt, köztük a zsidó temetők helyzetét és az antiszemitizmus monitorozását, ugyanakkor a listán nem szerepelt a Sorsok Háza ügye. A szervezet elnöke, Heisler András nem tudja elképzelni, hogy ez ne legyen téma az egyeztetéseken, ugyanakkor szerinte a helyzetnek lehet kompromisszumos megoldása.

A Mazsihisz kezdeményezésére tizennégy zsidó szervezet tett javaslatokat az ülés napirendjére. Négy témában egyeztek meg: elképzeléseik szerint a Sorsok Háza jövője, az oktatási együttműködés továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása és a progresszív zsidó egyházak státusának megvitatása szerepelne a napirenden – írja a lap.