És megint leszakad az ég

2014.09.03. 11:42

Árad a Duna, a Rába és a Mura

Az elmúlt napokban lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt több nyugati folyónkon és a Dunán is árhullám idult el. Egyes vízgyűjtő helyeken egy havi csapadék is lehullott. A folyók ausztriai szakaszán ettől nagyobb mennyiségek is előfordultak. Kedden I. fokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Rábán és a Murán. Intenzív árhullám vonult le a Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patakokon is, emiatt az árvíztározókat is üzembe helyezték. Ugyanakkor az árhullámok gyorsan vonulnak, így az apadás is gyors ütemű.

Szerda délután a kelet felől fölénk áramló meleg, labilis levegő hatására egyre több helyen magasra törhetnek a gomolyfelhők, melyekből záporok, zivatarok kialakulására kell készülnünk.

Intenzívebb gócok is megjelenhetnek, melyeket rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék, hevesebb villámtevékenység, illetve viharos széllökések kísérhetnek, jósolja az Időkép. Az OMSZ is figyelmeztetést adott ki 10 déli és nyugati megyére az intenzív záporok, zivatarok, és a hirtelen lezúduló 25-30 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék miatt. Ugyanakkor szerdán napközben 25-30 fokra melegedhet az idő.

ido

Az előrejelzések szerint csütörtökön nyugaton felhős idő várható, máshol a változó felhőzet mellett többórás napsütésre is számíthatunk. A Dunántúlon többfelé, másutt helyenként lehet eső, zápor, zivatar, de a csapadék zöme a kora délutáni órákig várható. Hajnalban 14-19, napközben 23-30 fok várható.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés is várható. Főként a Dunántúlon és délen fordulhat elő zápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.