Kiveszik a vödröt Falus kezéből

2014.09.03. 07:26
A baloldali pártok vezetői is kiakadtak Falus Ferenc vödrös videóján, Tóbiás József MSZP-elnök még a közös fotót is visszautasította vele, így a múlt héten úgy döntöttek, hogy rövidebb pórázra fogják a főpolgármester-jelöltet. Falus csapatából kirúgtak egy embert, a sajtóját mostantól az Együtt intézi, a napi teendőit pedig egy mindennap ülésező hárompárti stáb szabja meg. Hétfőn el is dőlt, mi lesz Falus következő nagy megmérettetése: szombaton színpadra lép Gyurcsány Ferenc és Horváth Csaba mellett.

"Szorosabb pórázon" tartják múlt hét óta Falus Ferencet a baloldali pártok:

biztosan nem lesz még egy lebőgés, kivesszük a vödröt a kezéből.

Egy, a kampányára rálátó baloldali politikus fogalmazta meg így azt, hogy Falus Ferenc múlt heti vödrös videója után a pártvezetők annyira kiakadtak, hogy eldöntötték: mostantól nem hagynak nagy mozgásteret saját főpolgármester-jelöltjüknek.

Az Indexnek több MSZP-s, DK-s és Együtt-PM-es is beszélt arról, hogy Falus a nyár közepén úgy vállalta el a jelöltséget, hogy hagyják a saját csapatával dolgozni, és Falus ahhoz is ragaszkodott, hogy egy pártoktól független sajtós irányítsa majd a kommunikációját. A vödrös videó és az azt követő botrány azonban mindent megváltoztatott.

Elsőként múlt héten elbocsátottak egy tagot Falus csapatából a vödrös videó miatt, amelynek elkészítéséről, pláne nyilvánosságra hozataláról egyik pártban sem tudtak. A főpolgármester-jelölt kampányfőnökének – aki információnk szerint Papp Edit, az Erste Bank korábbi vezérigazgatója lett – múlt hét óta minden délelőtt egyeztetnie kell az MSZP-s, DK-s és Együtt-PM-es stábbal. Szintén a „szoros póráz” jele, hogy Falus sajtómegjelenéseit immár kizárólag az Együtt sajtósai szervezhetik (Falus hivatalosan csak az Együtt-PM jelöltje, a szavazólapon is csak az ő logójuk fog szerepelni).

Nem akárkikkel áll majd színpadra Falus

Falus kampányával kapcsolatban a délelőttönként megtartott stábértekezleten több forrásunk szerint eddig a következőkről döntöttek:

  • Falus kampányára néhány tízmillió forintot költenek, és az összeget a három párt egyharmad-egyharmad arányban adja össze. A pontos összeget egyelőre nem árulta el senki.
  • A pénzt elsősorban programismertetésre, szórólapokra és vadplakátokra költik, óriásposzterekre alig szánnak valamit. Ennek a pénztelenség mellett kényszerű okai is vannak: a baloldali pártok alig tudnak helyeket vásárolni Budapesten, a Fidesz jó előre mindent lefoglalt. Így maradnak a kisebb plakátok, a következő napokban a pártok sürgetni is fogják, hogy a fővárosi önkormányzat minél több plakáthelyet rakjon ki az utcákra.
  • A héten nyilvánosságra hozzák a baloldali főpolgármester-jelölt programját. Falus ezt hétfőn furcsamód úgy kommunikálta, hogy a programját pénteken fogja ismertetni, „ha az időjárás is engedi”.
  • Hétfőn a stáb információnk szerint döntött Falus első, nagy közönség előtt tartott szerepléséről is. Szombaton lesz a DK Ellenállás napja nevű rendezvénye, amelynek fő szónoka persze Gyurcsány Ferenc lesz, és most eldőlt, hogy Falus is színpadra lép a rendezvényen. 

Múlt héten még kérdéses volt Falus felszólalása. DK-s és Együtt-PM-es forrásaink is megerősítették, hogy az Együttben alaposan mérlegelték, jót tesz-e a főpolgármester-jelölt népszerűségének, ha Gyurcsánnyal közösen áll színpadon, és egy DK-s országos rendezvényen lép először nagyobb közönség elé. A legutóbbi DK-s demonstrációról az Együtt-PM-eseknek nincsenek kellemes emlékeik. A júliusi tüntetésnek az lett a vége, hogy a DK-s szimpatizánsok megverték a krétakörös Gulyás Mártont, majd a DK és az Együtt-PM több közleményben üzengetett és esett egymásnak. 

A szombati rendezvényen Falusnak és stábjának ráadásul azzal is számolnia kell, hogy Gyurcsány mellett felszólal az MSZP-s Horváth Csaba is. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a szocialisták budapesti elnöksége a főpolgármester-jelöltség elvesztése miatt még mindig bosszús Horváthot küldik a színpadra, és több baloldali stábtag is nehezen tudja elképzelni most, hogy „gyújtó hangú beszédet mond Falus mellett”, bár ezt a feladatot kapta. Múlt hét végén Falusék még vacilláltak, ám a hárompárti stáb hétfőn mégis a felszólalás mellett döntött.

Tóbiás nem akart közös fotót Falussal

Egyelőre kényes pontnak tűnik Falus kampányában, hogy mikor melyik kerületi polgármesterjelölttel mutatkozzon a közös főpolgármester-jelölt. Falus kampányolt már több kerületi jelölttel is, például a PM-es Karácsony Gergellyel (Zugló), a DK-s Horváth Gyulával (Csepel) és Farkas Ferenccel (Erzsébetváros), illetve az MSZP-s Gajda Péterrel (Kispest) is.

Nehezebb viszont a helyzet azokban a kerületekben, ahol a baloldali pártok külön indulnak, itt ugyanis Falus nem akar kiállni egyik jelölt mellett sem, ami szinte megoldhatatlan helyzet elé állítja a stábját. A XII. kerületben a hétvégén úgy hidalták át a problémát, hogy a Fény utcai piac előtt minden baloldali párt gyűjtött aláírást, és egy közös fotó kedvéért a három baloldali jelölt (az MSZP-s Tüttő Kata, a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs és az Együtt-PM-es Komáromi Zoltán) összeállt Falussal.

Falus és a stábja dolgát emellett nehezíti az MSZP egy részének alig leplezett távolságtartása is tőle. Ennek legnyilvánvalóbb jele az volt, hogy múlt héten, amikor végre találkozott Tóbiás Józseffel, az MSZP elnöke – többektől úgy tudjuk – határozottan kérte, hogy ne kelljen közösen kiállni Falussal, sőt, még közös fotó se készüljön. Nem is volt semmilyen közös sajtóesemény a találkozó után. A találkozás tényét Falus egy beszélgetésben bökte ki

Tóbiás távolságtartásában egy MSZP-s politikus szerint szerepet játszhatott az a budapesti szocialisták között a múlt héten népszerű beszédtéma, miszerint Falus jelölésével rosszul járt az MSZP, és talán még nem késő jobb jelöltet találni. Több MSZP-s megerősítette, hogy a főpolgármester-jelöltségről álmodozó Magyar György ügyvéd több szocialistának is ajánlgatta magát a múlt héten. A budapesti MSZP vezetése azonban komolyan nem foglalkozott azzal a forgatókönyvvel, hogy kiállnak Falus mögül, mivel akkor borulna az egész, nehezen összehozott egyezség Budapesten. Ez pedig egy héttel az ajánlásgyűjtés lezárása előtt lehetetlen helyzetbe hozná a baloldalt.