Szeptember végén készül el harmadszor a Várkert

2014.09.03. 13:11

Öt nappal ezelőtt, a Várkert második átadóján mondta Tarlós István, hogy csak a fanyalgókat érdekli,  mi nem készült el a közel egy éve folyó munkák végén. A vezetőik iránt elkötelezett olvasóknak nincs könnyű dolguk, mivel kénytelenek úgy használni a létesítményt, hogy minduntalan lezárt területekbe, nem működő liftekbe, munkagödrökbe botlanak.

Bemutatjuk, a Várkert mely részeit nem adták át másodszorra sem, ám ezt nem öncélúan tesszük. Mellékelt tanácsainkkal ugyanis mindenki elkerülheti a hivatalos propagandának ellentmondó területeket, és így a valóság nem zavarja össze senki világképét.

Lánchíd utca:polgármester, Dr. Nagy Gábor Tamás szavaival a területen még "fugázni kell". A feltúrt utca figyelmen kívül hagyása állítja a legnagyobb kihívás elé a kormányhű látogatót. Munkavédelmi szempontból a csukott szemmel történő megközelítést nem ajánljuk, máshogy viszont lehetetlen nem szembesülni a tényekkel. Mivel a park felső bejáratánál is folyik a munka, a legcélszerűbb a várfalról base jumpolva érkezni. 

Vízhordó lépcső: A Várkertet vár kapujaként is emlegetik, mivel összeköttetést biztosít a rakpart és a palota közt. Az egyenesen a várba futó lépcső azonban nem készült el, így ezen gyakorlati funkcióját még nem tudja ellátni. A leghelyesebb, ha az állampolgárt nem is érdekli más, mint a reneszánsz kert. Ha pedig mindenképpen el akar jutni a várba, menjen fel mozgólépcsővel félútig, és onnan egy kellemes sétával, a hegy megkerülésével juthat fel a palotáig.

Lift a Várkert felső részétől a várba: A Várkert és maga a vár több lépcsőben kapcsolódik. Félútig fel lehet jutni mozgólépcsővel, vagy a mellette futó lépcsőn, ám az innen induló liftek, lépcsők még nem készültek el. Ahogy az előző pontban írtuk, győzze meg magát, hogy Tarlós főpolgármester, és L. Simon kormánybiztos csak egy egészséges sétára akarja rávenni Önt.

Vízhordó lépcső tetején futó lépcső: A népnyelv minden bizonnyal szívatólépcsőként emlegeti majd a konstrukciót. A fedett lépcső tetején, szintén a várba futó lépcsősor ugyanis ránézésre elkészült. A látogató felkaptat néhány száz lépcsőfokot, majd konstatálja, hogy éppen a végcél előtt zárták le kerítéssel, így már a vár közvetlen közeléből kell visszafordulnia. A vezetőit tisztelő látogató csak testmozgási célból használja ezt a sehova nem vezető útvonalat.

Csigalépcső: Az előző mellett építettek egy másik lépcsőt, amely egy köztes szintre visz le, de ezt sem adták át. Oda rendes állampolgár nem is akar lemenni.

A reneszánsz kert üvegliftje: A rendezvényteremből vezet a parkba, de még nem készült el. Miért is érdekelné a rendes magyart egy lift, ha nézheti a szép virágokat?

Rendezvényterem: Az egyébként remek, kortárs teremnek csak a felét adták át. A megnyitón azt mondták, két nap múlva megnyílik a többi rész is, de a közönséget öt nappal a nyitás után sem engedték be. Egyelőre rendezvények sincsenek, tehát itt semmi keresnivalója a vezetőit tisztelő állampolgárnak.

Várkert felső parkja. A park rézsű feletti részén még dolgoznak a munkagépek. De amúgy is a korlátoktól nyílik a legszebb kilátás, minek másznánk fel olyan magasra?

Mária szobor és környéke: A látogatókat a Várkert liftjei vinnék a kilátó jellegű falszakaszra, de nem csak ezek nem működnek, hanem a várfal is le van zárva. A turisták így csak távolról tekinthetik meg a nőt, aki úgy lengeti csecsemőjét a mélység felett, ahogy a megboldogult Michael Jackson tette a kis Prince Michael II-vel szállodai erkélyén. A szobor távolról, a már átadott reneszánsz kertből mutatja legszebben kontúrjait, sokkal jobb innen távolról megtekinteni. 

Kávézó: A kortárs parkban épülő Corten-acél és üveg épület egyelőre csak szerkezetkész, de olyan sok kávézó van a környéken, hogy miért pont ide akarnánk beülni?

Mikor lesz a harmadik megnyitó?

A helyszínen azt hallottuk, hogy a munkálatokat szeptember végére kell befejezni, akkor adnák át harmadszor a létesítményt. L. Simon László sajtó osztályán viszont arról értesítettek minket, hogy harmadik megnyitó nem lesz. Igaz, a kormánybiztosság még mindig azon az alapon kommunikál, hogy a Várkert kész van, csak kisebb javítások zajlanak még, például hullámos a gyepszőnyeg.