NAIH: Mindent ki kell adnia az Ökotársnak

2014.09.04. 07:31 Módosítva: 2017.01.12. 12:04

Elmarasztalta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a norvég civil támogatások odaítélését koordináló Ökotárs Alapítványt – írta csütörtökön a Magyar Nemzet. A NAIH még júliusban indított vizsgálatot, miután az alapítvány megtagadta a Hír TV-nek a 2004–2009-és és a 2009–2014-es norvég civil pályázaton sikertelenül induló szervezetek névsorának és az elutasító indoklásoknak a kiadását.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója a közérdekű adatok kiadását arra hivatkozva utasította vissza, hogy nem ők az adatkezelők, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda. Szerinte egyébként a nem támogatott pályázatokkal összefüggő adatok kiadására amúgy sincs jogi lehetőségük, mivel azoknál nem történt kifizetés.

A kormány által meghagyott utolsó ombudsmani hivatal ezzel szemben azt állapította meg, hogy az Ökotárs közfeladatot ellátó szervnek minősül, hiszen a Magyarország és Norvégia közötti szerződésben jelölték ki a norvég civil pályázatok elbírálására és a támogatások odaítélésére. Az államközi szerződés pedig a támogatási rendszer alapelveként jelöli meg a "legmagasabb fokú" átláthatóságot, ezért az Ökotárs köteles a nem nyertes pályázatok adatait is közzétenni.

A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) és a hozzá köthető civil szervezetek az áprilisi választás után kerültek a kormány célkeresztjébe. A kormánypárti sajtó által visszhangzott – gyakran elképesztő – vádak szerint a „nem igazi” civil szervezetek politikai céllal működnek, Magyarország ellen hangolják a nemzetközi sajtót, és a belpolitikában is a kétharmad ellen áskálódnak. Lázár János pedig azzal vádolta meg az NCTA pénzét kezelő Ökotárs Alapítványt, hogy erősen kötődik az LMP-hez; majd levelet írt a norvég fejlesztési miniszternek, hogy engedje át inkább a magyar kormánynak az NCTA forrásainak elosztását, mert a kormány jobban tudja erősíteni a civil társadalmat. Norvégia ebben a kérdésben nem engedett a kormánynak.

Azt, hogy az Ökotárs által finanszírozott projektek mennyiben politikai célzatúak, és mennyiben szolgálják a közjót, ön is eldöntheti az alapítvány tavalyi kifizetéseiről készített összeállításunkból.