Októberben kirúghatják Hendét

2014.09.06. 09:59

A HVG értesülése szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter lehet az új kormány első távozó minisztere, úgy tudják, akár már októberben felállíthatják. A HVG a „Miniszterelnökség munkájára rálátással rendelkező” forrásokra hivatkozik: szerintük a HM körüli zavaros gazdasági ügyek miatt rendült meg a bizalom Hendében. Kormányközeli informátoraik szerint az esetleges váltásnak nincs köze a feszült nemzetközi helyzethez.

Az tény, hogy a gazdasági ügyekért közvetlenül felelős helyettes államtitkár nyáron távozott hivatalából. Borbíró Zoltán pozícióvesztése a HVG szerint összefügghetett azzal, hogy három nappal a választások előtt a tárca hárommilliárd forintért „közbeszerzési eljárás nélkül vett meg három használt, orosz gyártmányú Mi–8-as szállítóhelikoptert az MSZP-közeliként emlegetett Solar Kft. közvetítésével”. Az újság „egy másik aggályos üzletet”, a hadrendből kivont 24 MIG-29-es sorsát is összefügésbe hozza Hende állítólag megrendült pozíciójával: a miskolci Borsodi Általános Gépgyár szerette volna 33 millió dollárért megvásárolni a vadászgépeket, hoyg aztán Irakba adja el azokat. Az üzlet nem jött létre, és ez az iraki rezsimet támogató NATO szempontjából sem igazán jó pont — írják.

Ha Hendét tényleg leváltják, a HVG informátorai szerint Simicskó István sportügyi államtitkár, vagy Mengyi Roland, a borsodi közgyűlés fideszes elnöke a legesélyesebb a miniszteri címre.