Megint illiberálisozni fog Orbán Viktor

2014.09.06. 10:56 Módosítva: 2014.09.06. 20:49
Szombaton tartják a Fidesz-holdudvar tizenharmadik kötcsei találkozóját. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az Index információi szerint a rendezvényen az utóbbi hetek fontosabb nemzetközi és hazai politikai fejleményeit és az önkormányzati választás előkészületeit magyarázza majd a miniszterelnök.

Az előzetes hírek szerint napirendre kerül a Tusványoson július végén elmondott beszéd külföldön is nagy visszhangot kiváltó része, az illiberális állam víziója is.

„Ami Magyarországon ma történik, értelmezhető úgy, hogy a mindenkori politikai vezetés arra tesz kísérletet, hogy az emberek személyes munkája és érdeke, amelyet el kell ismerni, az a közösség, a nemzet életével szoros összefüggésben álljon, a kapcsolat megmaradjon, ez a kapcsolat erősödjön. Vagyis a magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő, sajátos nemzeti megközelítést alkalmaz.”

- mondta Orbán, de mondataival részletes értelmezési útmutató híján a kormányoldali értelmiség számára is feladta a leckét az utóbbi hetekben. A jelenlevők most azonban kérdezhetnek is, ha valamit továbbra sem értenének.

A várhatóan 150-200 fős hallgatóságnak az önkormányzati választásokról is végig kell hallgatni egy hosszabb blokkot, Orbán fellépése a kötcsei találkozó záróprogramja lesz.