Totális kormányzati támadás a norvégos civilek ellen

HUS 0014
2014.09.08. 10:07 Módosítva: 2017.01.12. 12:04
  • Hétfő reggel váratlanul kiszállt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárshoz, majd később egy társalapítványhoz, a Demnethez is.
  • A nagy erőkkel érkező nyomozók egész napos vesztegzár alá vették a civil szervezetek irodáit
  •  A rendőrök délután a civil szervezetek vezetőinek magánlakásán is házkutatást folytattak.
  • Délután hatkor a rendőrök lakására kísérték haza Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét.
  • A Demnet munkatársaitól úgy értesültünk, hogy a rendőrség olyan anyagokat is lefoglalt, amelyeknek nem volt közük a Norvég Civil Alap ügyeihez.
  • Délután hatkor tüntetés kezdődött az Ökotárs irodája előtt.
  • Lázár János hónapok óta támadja a Norvég Civil Alapot, ami jelentősen megrontotta a magyar–norvég kapcsolatokat is.

400-an tüntetnek

Közben megkezdődött a spontán tüntetés az Ökotárs Szerb utcai irodája előtt, a tömegben tudósítónk kiszúrta az együttes Juhász Pétert, és a rövid időre odalátogató Falus Ferencet is.

Papp Réka Kinga azt mondta, hogy az akció egy koncepciós per része. Emlékeztetett arra, a civilek feladata, hogy ellenőrizzék a mindenkori hatalmat, a polgármesterek meg támogassák az ügyeket, és ne lenyúlják azokat – ez a megjegyzés nyilván a tüntetésre kilátogató Falus Ferencnek szólt.

A nagyjából 400 főnyi tüntető a Demnet Apáczai utcában található irodájához vonult át „Demokráciát, Demokráciát!” kiabálva, a Veres Pálné utca egyik ablakából le is kommunistázták őket. A menet a Dunakorzón ért véget, ahol a tömeg beszélgetők csoportjaira szakadzott szét, és többen a szervezőkhöz csatlakozva egy Régiposta utcai parkolóban belekezdtek Bacsó Péter Tanújába.

Hétfő reggel fél kilenc körül tucatnyi rendőr vonult ki az Ökotárs Alapítvány belvárosi irodájához. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bejelentés nélkül érkező munkatársai az irodába csak az ott dolgozókat engedték be. Délben a nyomozók lerohanták a Norvég Civil Alap egy másik lebonyolító szervének, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány irodáját is. A dolgozóknak mindkét helyen megtiltották, hogy használják a telefonjukat, és  valóban nem lehetett őket elérni.

Az Index információi szerint a város egy másik pontján az alapítvány könyvelőjéhez is rendőrök szálltak ki. Délután a nyomozók az egyes dolgozók lakására is kiszálltak, hogy ott házkutatást tartsanak. 

Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét délután hatkor elvitték a rendőrök, hogy lakásáról elhozhassa a laptopját. Móra Veronika az Indexnek elmondta, hogy értetlenül áll a rendőrségi akció előtt, mivel ha kérték volna az iratokat, akkor önként viszik el a rendőrségre. Erre egyébként korábban volt is példa.

Az Ökotárs Alapítvány ezért panaszt is tesz a rendőrség fellépése miatt. Az akció szükségességéről délelőtt mi is kérdeztük a rendőrséget, de ezen kérdésünkre nem kaptunk választ.

A Demnet munkatársai az Indexnek elmondták, hogy a nyomozók alaposan átkutatták az irodájukban található összes anyagot, és elvittek mindent, aminek köze lehet a Norvég Civil Alaphoz. Magukkal vittek ugyanakkor olyan dokumentumokat is, amelyek egyáltalán nem ebben a témában születtek. A munkatárs úgy tudja, hogy az ő szervezetük vezetőinél nem tartottak házkutatást.

A rendőrök délután hatkor hagyták el a szervezetek irodáit.

ORFK: Hűtlen kezelés, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység

Az ORFK lapunk kérdéseire elmondta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

  • hűtlen kezelés bűntett, valamint
  • jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja

miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

A nyomozóhatóság az eljárás keretében házkutatást hajtott végre. 

Az Index civil forrásokból megtudta, hogy az NNI a demokrácia és emberi jogok, női jogok kategóriában indult szervezetek miatt folytat vizsgálatot. Az Ökotársnak és a Demnetnek a következő szervezetek dokumentumait kellett kiadniuk: TASZ (jogvédő szervezet), K-Monitor (korrupcióellenes szervezet), Transparency International (korrupcióellenes szervezet), Roma Sajtóközpont, Krétakör Alapítvány, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe).

Ezek a nevek így együtt egy tavalyi Heti Válasz-cikkben jelentek meg, mint állítólagosan külföldi érdekeket szolgáló szervezetek. 

Maffiapereket idéző fellépés civil jogvédők ellen

A belvárosi Szerb utcában élők szerint a rendőrség kivonulása elég félelmetes volt: nagy erőkkel érkeztek, mintha komolyabb akcióra készülnének. Ehhez képest meglepődtek, amikor kiderült, hogy csak egy irodai ellenőrzésről van szó. Fél 10 körül további NNI-s nyomozók érkeztek, laptopokkal – ők még hátulról sem engedik magukat fényképezni. A mai ellenőrzés miatt felháborodott civil szervezetek este 6-ra tüntetést szerveznek az Ökotárs irodája elé.

Nem sokkal 12 előtt az NNI nyomozói a Norvég Civil Támogatási Alap egy másik lebonyolítójánál, Demnetnél is megjelentek. Az alapítványhoz közel álló forrásunk azt mondta, hogy a nyomozók a számítógépeket bújták, mivel az otthon maradt munkatársakra rátelefonáltak a jelszavak miatt, végül a szervert és egy laptopot foglaltak le. A Demnetnél korábban már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is járt, és informátorunk szerint a rendőrség a vezetőket és a kollégákat 500 ezer forintos büntetéssel fenyegette meg, ha nem működnek velük együtt.

Most a jogtalan kölcsönök miatt vizsgálódnak

Miként az ORFK dél előtt pár perccel kiküldött válaszából kiderül, az NNI akciója összefügg azzal, hogy a Magyar Nemzet a Kehi feljelentése nyomán a múlt héten arról írt, hogy az Ökotárs Alapítvány jogtalanul nyújtott kölcsönökkel segített civil szervezeteket. Móra Veronika, az alapítvány vezetője a köztévében elismerte – az uniós támogatások előfinanszírozásaként nyújtott – alkalmi, áthidaló kölcsönök tényét, arra viszont nem tért ki, hogy volt-e erre engedélyük, és kérdésesnek nevezte, hogy lehet-e rendszeres, azaz üzletszerű kölcsönökről beszélni.

Az előzmények: ha van rajta sapka, és ha nincs

Az Ökotárs Alapítvány körüli botrány április elején kezdődött, miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben nehezményezte, hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civil célú támogatásait. Érve akkor az volt, hogy a Norvég Civil Alap LMP-hez köthető szervezeteket támogat.

Amikor a vád nem állt meg, akkor előrántottak egy tanulmányt, amely szerint a pénzügyi szabálytalanságok merültek fel az Ökotársnál, és így sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak. Az Átlátszó megszerezte a tanulmányt, amely feltár ugyan hiányosságokat, de konklúziója az, hogy a szervezet megfelelően működik. Néhány, nem pénzügyi jellegű ponton javasoltak változtatásokat.

Ezek után most az állítólag jogosulatlanul adott kökcsönök miatt nyomoztak. Ezeket a kölcsönöket a már támogatást elnyert civil szervezeteknek adta az Ökotárs, hogy elindíthassák programjukat.

A kormány az akcióba bevonta a Kehit, majd sikkasztás gyanújával a rendőrség is eljárást indított.

A vita akörül is folyt, hogy magyar közpénznek minősülnek-e az alapítványon keresztül kiosztott magyarországi civil támogatások. A kormány szerint ugyanis ez nem kérdés, Norvégia azonban máshogy látja, és elzárkózik attól, hogy átengedje a támogatások koordinációját egy, a kormány által kijelölt szervezetnek. 

Az eset miatt erősen megromlott a viszony Norvégia és Magyarország között Norvégia leállította támogatásainak azt a jelentősebb, 36 milliárdos gazdaságélénkítő támogatását, amelyet a kormány osztott szét. A civileknek juttatott, brüsszeli szervezeten keresztül folyó 4 milliárdot azonban továbbra is folyósítják.

Az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Tüntetés a civilek rendőrségi megfélemlítése ellen

A bűnt üldözzétek, ne a civileket! címmel tüntetést hirdettek meg hétfő délután hat órára az Ökotárs irodája elé, a Szerb utca 17. számhoz. A Facebookon szerveződő esemény honlapja szerint:

A mai történések az elmúlt hónapban a civilekkel szemben folyatott kormányzati támadások legdurvább fejleménye. Gyertek el 18 órára a Szerb utcába az Ökotárs elé és hívjátok el az ismerőseiteket is!