Váratlanul felgyorsult a Rezesova-per

2014.09.08. 15:36
A négy ember halálát okozó baleset műszaki szakkérdéseit meglepetésszerű gyorsasággal tisztázta a bíróság. A megmaradt szakértők Rezesova szempontjából nem túl kedvező véleményt alakítottak ki. Még a héten kihirdetheti a Budapest Környéki Törvényszék a másodfokú ítéletet.

A vártnál jóval hamarabb befejezte másodfokon a bizonyítási eljárást a négy ember életét követelő baleset okozásával vádolt Eva Rezesova ügyében a Budapest Környéki Törvényszék. A másodfokon eljáró bíróság ennek a hétnek minden egyes napjára tűzött ki tárgyalást. Arra lehetett számítani, hogy az idő nagy része a bűnügy műszaki szakkérdéseinek megvitatására kell.

Az ügyben már első fokon is négy különböző igazságügyi műszaki szakértő mondott véleményt arról, hogyan rohanhatott bele a vádlott BMW-je az áldozatok Fiatjába az M3-as autópályán 2012. augusztus 21-én, hajnalban. Másodfokon aztán, tavasszal volt egy éles fordulat: Stubeczky Sarolta bírónő tanácsa kizárta ez eljárásból a sokat bírált, neves műszaki szakértőt, Melegh Gábort, akinek Rezesovára nézve kedvező véleménye nagyban befolyásolta az elsőfokú ítéletet. Olyannyira, hogy az egyik másodfokú tárgyaláson az is elhangzott: Melegh szakvéleménye alapján tulajdonképpen fel kellett volna menteni a vádlottat.

Rezesova ügyvédje, Novák Péter javasolta Melegh kizárásakor, hogy rendeljenek ki egy teljesen új, független, pártatlan szakértőt, akinek a neve legyen – ahogy Novák mondta – Bárki. Így is történt, a névjegyzékből véletlenszerűen kiválasztott „Bárki” Császár Gergely lett, akivel a bírói tanács egyetlen tagja sem találkozott korábban semmilyen más ügyben. Császár el is készítette a nyáron a szakvéleményét, amely Rezesova szempontjából nem volt túl kedvező.  Lényegében arról szólt: aligha képzelhető el, hogy a Fiat olyan gyorsan váltott volna sávot a baleset előtt, amely Rezesova felelősségét kisebbítené.

Úgy volt, hogy a hétfői tárgyaláson ezt az új, Császár-féle szakvéleményt fogják meghallgatni és véleményezni az ügyben korábban eljáró szakértők (Meleghet kivéve természetesen). Ez tulajdonképpen így is történt, csak előtte történt még egy újabb fordulat: a három megmaradt régi szakértő közül is kizárt egyet a perből a bíró, aki előtte alaposan a földbe is döngölte az illetőt, Kovács Miklóst. Ahogy fogalmazott:

Melegh Gábor a látszatát keltette annak, hogy nem pártatlan, Kovács Miklós pedig bizonyította.

Miután Kovács távozni kényszerült, a megmaradt szakértők között lényegében nem volt már érdemi vita. A két régi szakértő a fontos alapokban egyetértett Császár Gergellyel.

Rezesova ügyvédjétől, a mindig magabiztos Novák Pétertől eddig azt szoktuk meg, hogy rengeteget kérdez a szakértőktől, és hosszan szóval tartja a bíróságot, ha teheti. Ma más volt: kevesebbet beszélt, kevesebbet kérdezett.

Nem Kovács kizárása volt az egyetlen kudarc, ami hétfőn a védelmet érte. Rezesováék még a nyáron készíttettek egy vadonatúj magánszakértői véleményt is egy újabb emberrel, Jakab Gáborral. A bíróság ma nemcsak megtagadta Jakab kirendelését és véleménye befogadását (csak okirati bizonyítékként kezelik), hanem Stubeczky Sarolta tett pár csípős megjegyzést is a védelem stratégiájára. Nem voltak elragadtatva attól, hogy Novák látványosan kérvényezte „Bárki” felkérését, majd – mielőtt még „Bárki” egyáltalán elkezdett volna érdemben dolgozni – már előre szükségesnek tartotta felkérni külön egy másik, saját szakértőt.

Valószínűleg annak sem örült Novák, amikor a bírótól megtudta, hogy az ő ügyvédjelölt segédjének egy óvatlan elszólása is közrejátszott Kovács Miklós szakértő elfogultnak minősítésében és kizárásában. Az elvileg függetlenként dolgozó Kovács nem konzultálhatott volna Rezesova csapatával, ám az ügyvédjelölt pontosan tudta, melyik augusztusi délelőttön vitte be a szakvéleményét Kovács a bíróságra. Ez derült ki az elszólásból.

A bíró végül nem sokkal délután kettő után bejelentette, hogy a szakértők meghallgatása befejeződött, holnap már nem is kell jönniük. Ezzel az egész bizonyítási eljárás véget ért.

Kedden reggel az ügyészi vádbeszéddel folytatódik a per. Jó esély van rá, hogy nem is lesz szükség az összes kitűzött tárgyalási napra a héten, és ki tudják hirdetni a másodfokú ítéletet.

Rezesovát tavaly novemberben első fokon 6 év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság. Akkor több ember halálát okozó ittas vezetésben találták bűnösnek, a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették.