Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elutasította a strasbourgi bíróság a kormány kisegyházas fellebbezését

2014.09.09. 18:22

Visszautasította a strasbourgi bíróság a magyar kormány fellebbezését, így véglegessé vált az az ítélet, ami kimondta: rossz a magyar egyházügyi törvény. A döntésről a bíróság a honlapján számolt be. Ahogy az várható volt és az Index is megjósolta, a bíróság Nagykamarája nem foglalkozik az egyházügyi törvénnyel, így a fellebbezés kezdeményezése csak időhúzásra volt jó a kormánynak.

A bírósághoz korábban olyan kisegyházak fordultak beadvánnyal, akiket az új egyházügyi törvény alapján megfosztottak az egyházi jogállásától. A bíróság elmarasztalta a magyar államot, azt kifogásolta, hogy a törvény szerint a vallási közösségeknek a politika kegyét kell keresniük ahhoz, hogy egyházak lehessenek: az egyházi státuszról nem bíróság, hanem a parlament dönt. A strasbourgi bíróság szerint a magyar szabályozás diszkriminatív is, mivel a kisegyházaknak sokkal kevesebb jogot biztosít, mint a nagyoknak. Mindezek miatt a bíróság azt mondta, hogy a magyar szabályozás sérti a vallásszabadság elvét.

A bíróság ítélete kimondta, hogy az egyházaknak kártérítés jár, de ennek az összegéről nem határozott. Azt mondta ki, hogy az ítélet véglegessé válása után (ez történt meg most) hat hónapja van a kormánynak és a kisegyházaknak, hogy megegyezzenek a fizetendő kártérítés mértékéről. Ha ez sikertelen lesz, a bíróság fog dönteni az összegszerűségről is. Az egyházak összesen körülbelül 7 milliárd forintot követelnek többek között az elmaradt adókedvezmények és állami támogatások miatt.

A kisegyházas ügy hátteréről itt olvashat bővebben.