Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Eseti bizottság jelöli az új alkotmánybírákat

2014.09.09. 06:42

Az Országgyűlés hamarosan három új alkotmánybírót választ, a jelölési eljárás már megkezdődött - írja a Magyar Nemzet.

Rubovszky György, az új bírákat jelölő kilenctagú parlamenti eseti bizottság elnöke a lapnak elmondta: levélben fordult a grémium tagjaihoz, és felkérte őket, hogy legkésőbb szeptember 12-éig közöljék, kit találnának alkalmasnak a három posztra.

A jelölőbizottság a javaslatok beérkezése után, jövő hétfőn ülést tart, majd kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hallgassa meg a jelölteket. Rubovszky György szerint a parlament akár már szeptember 24-én megválaszthatja az Alkotmánybíróság új tagjait. 

A választás azért vált esedékessé, mert Bragyova András és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén lejár, novemberben pedig távozik Balogh Elemér is-

Szakmai berkekben számos név felvetődött, a lap szerint legtöbben alkalmasnak találnák a tisztségre Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánját és Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, de felvetődött Schanda Balázs budapesti és Badó Attila szegedi professzor neve is.