Ha Ön rendőrnek állna, inkább gondolja meg még egyszer

2014.09.09. 20:25
Hülye, vagy nem is létező személy az, aki szerint megfélemlítő volt a rendőrök hétfői erődemonstrációja, derül ki a rendőrség önvizsgálatából.

A rendőrség egy linken válaszolt megkeresésünkre, amelyben azt firtattuk, hogy mi szükség volt házkutatásra, holott a kért iratokat bármikor a rendelkezésükre bocsátották volna, illetve, hogy miért volt szükség ekkora rendőri felvonulásra az ökotársnál és társzerveinél zajló hétfői házkutatásoknál.

A rendőrség válaszából kiderült:

  • A rendőrök hat helyszínen tartották házkutatást a Kehi és egy fideszes feljelentésére a civil szervezetknél
  • A hétfői, 8 és 22 óra között több ütemben végrehajtott kényszerintézkedésben összesen 43 fő vett részt
  • Ezek az emberek: gépjárművezetők, a helyszíneken és a nyomozó hatóság épületében meghallgatásokat lefolytató nyomozók, technikusok, informatikusok, ellenőrök és a kutató-szortírozók a főosztály állományából
  • a házkutatásokat a bevetési osztály állományából nyolc rendőr biztosította
  • jelenlétük a szakszerűség biztosítása érdekében szükséges és indokolt volt

És gondolnák, hogy a rendőrség meg is vizsgálta magát? Hát képzelje! És mire jutottak?

A házkutatások során a nyomozó hatóság a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény valamennyi rendelkezését betartotta, biztosította a kényszerintézkedések érintettjeinek törvényes jogait. A házkutatások elszenvedői valamennyi esetben a helyszínen voltak, ahol azt a jogszabály előírta, hatósági tanúk jelentek meg.

A rendőrök eljárása ellen „egy magánszemély jelentett be panaszt, három házkutatás tekintetében – élve a törvényben rögzített jogával – az arra jogosult nyolc napon belül nyilatkozik". 

Sérelmére.

És itt jön a lényeg: A házkutatások lefolytatásának módja, szakszerűsége tekintetében a rendőrség előtt jelen ideig egyetlen, a hatályos magyar bűntető joghoz értő nyilatkozat ismert, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének jogi képviselője, dr. Kadlót Erzsébet az ATV – Egyenes beszéd című műsorszámában 2014. szeptember 8-án 20 óra 26 perckor sugárzott nyilatkozata.

A rendőrök laikusokról beszélnek, de igazából úgy írják, hogy hülyéket lehet érteni alatta: A laikusok számára is érthető okokból a világ egyetlen bűnügyi nyomozó hatósága nem jelenti be előre, mikor és hol tart házkutatást, eljárásait nem a nyilvánosság előtt, nem attól befolyásolva folytatja, a nyilvánossággal a nyomozati szakban nem ismerteti a rendelkezésére álló személyi és tárgyi bizonyítékokat, nyomozási módszereit.

oko
Fotó: Huszti István

Sajnos a közleményből nem derül ki, hogy pontosan melyik részére céloznak a világnak, de feltehetően az erődemonstrációt előszeretettel használó oroszországi vagy kínai szokásokra hivatkoznak.

Persze innen logikus lépés, hogy a rendőrség szerint „a jelen eljárás során az abban résztvevők tényleges létszáma az elvégzendő tevékenységhez igazodott, az nem volt túlzó, demonstratív vagy megfélemlítő jellegű”.

Tovább is van, mondjuk még?

Nem, eddig önök csak hülyék, ha ijesztőnek találják a politika által rángatott rendőrség gondolatát, a közlemény csattanója, az igazi humorbomba még csak most jön:

A rendőrség nem felel a valóságtól elrugaszkodó közlések valóságtartalmáért, így például azért a minden alapot nélkülöző, a magyarországi médiatartalom-szolgáltatók többségében minden ellenőrzés nélkül közzétett, majd az érintett részéről is cáfolt hírért, mely szerint 2014. szeptember 8-án a nyomozó hatóság őrizetbe vette Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját.

Ok: nem vették őrizetbe, teljesen magától ült be a gépjárműbe. Lehet, hogy ő hívta ki magára őket.