Miskolcon és Szombathelyen veszik fel, ha a 112-t hívja

2014.09.09. 14:20

Átadták az egységes segélyhívó rendszer egyik hívásfogadó központját kedden Miskolcon, a Hatvanötösök útján.

A segélyhívó rendszer kialakítása, fejlesztése az Európai Unió támogatásával 5 milliárd 450 millió forintból valósult meg. Az EU-tagállamok vezetői évtizedekkel ezelőtt megállapodtak az egységes segítségnyújtási rendszer kialakításában, ez alapján épült ki az új hívásfogadási rendszer, amely 1991 óta Európa területén a 112-es segélyhívószámmal működik.

Pintér Sándor belügyminiszter az átadáson közölte, a Magyarországon átadott két központtal "kapcsolódunk az európai egységes 112-es segélyhívó rendszerhez, a legfejlettebb technikát alkalmazva". A rendszerek ingyenesen érhetők el vonalas, illetve mobiltelefonról is.

A szombathelyi központban 296-an, Miskolcon 323-an dolgoznak, és a rendszerben nemcsak magyar nyelven fogadják a hívásokat, hanem angolul, németül és franciául, emellett valamennyi szomszédos ország nyelvén. 

A belügyminiszter hozzátette, most építik ki a 112-es és a 1818-as hívószám közötti kapcsolatot, így a későbbiekben segítséget tudnak adni azoknak is, akik a közigazgatásban szeretnének információt kapni.