Navracsicsból az új Kovács László lehet

2014.09.09. 22:07

Csak szerdán délben jelenti be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy kinek milyen feladatot szán az általa vezetett Európai Bizottságban. Ebben a testületben minden EU-s ország kap majd egy biztosi pozíciót.

Magyarországot Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni, a Reuters által megszerzett és kedden este nyilvánosságra hozott nem hivatalos lista szerint a vámügyek biztosa lesz, írja az MTI. 

Így néz majd ki a bizottság

Az új Európai Bizottságban a két legfontosabb tisztséget Németország (kereskedelem) és Belgium (versenypolitika) kapja. Nagy-Britannia képviselője felel az energiapolitikáért, Franciaországé pedig a gazdasági ügyekért és monetáris politikáért az új Európai Bizottságban. Egyébként a lista alapján úgy tűnik, hogy Juncker betartotta ígéretét, s a testületbe jelölt nők valóban fontosabb portfóliókat kaptak: a regionális politika például a román Corina Cretunak juthat, az igazságügy a svéd Cecilia Malmströmnek, a belső piac pedig a lengyel Elzbieta Bienkowskának. 

    

Magyarország az EU szemében feltehetően nagy adózási rutinnal rendelkezik, hiszen tíz éve is az adóügyeket kapta az akkori külügyminiszterből biztossá avanzsáló Kovács László. Ám az itthoni fogadtatás koránt sem volt ilyen egyértelmű.

A Fidesz ugyanis azonnaltámadást indított az akkori kormányzat és az EU-s kinevezés miatt, hiszen előzőleg Kovács az energetikai biztosi posztot kapta volna, ám egy meglehetősen szégyenteljes meghallgatáson teljes alkalmatlanságára derült fény.

A Fidesz szerint ráadásul az energetika nem is volt jelentős poszt. „A vámügyek azonban még ennél is rosszabbak, azt is mondhatnám, hogy ennél mélyebb, ennél rosszabb pozíció nincs is, hiszen mindenki tudja, aki egy kicsit is ismeri az uniót, hogy közös adópolitika nincsen” – mondta akkor Szájer József, az Európai Néppárt képviselője.

Ugyanakkor most annyi változás lehet, hogy akár fontossá is válhat a poszt, ha lesz pénzügyi tranzakciós adó. A vámterület és az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény miatt is fontos lehet majd a terület, ha létrejön a vámunió a két fél között.