Norvégia: A magyar kormány a független civilek felszámolására törekszik

2014.09.09. 13:00 Módosítva: 2017.01.12. 12:04

A magyar kormány fel akarja számolni a befolyásától független civil szervezetek működését, céljait pedig nyomásgyakorlással, rendőri zaklatással éri el. Ezek a vádak szerepelnek abban a határozott hangvételű közleményben, amelyet a norvég kormány illetékese jelentetett meg kedden.

Vidar Helgesen európai ügyekért felelős miniszter nyilatkozata a rendőrség hétfői akciójára válaszul jelent meg. Ahogy arról részletes beszámoltunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nagy erőkkel rohanták le a Norvég Civil Alap hazai koordinációjáért felelős Ökotárs Alapítvány irodáját. Később annál a Demnetnél is razziáztak, amely a program emberi jogi és demokráciafejlesztési programjaiért felelős.

A rendőrök nagy mennyiségű iratot vittek el, amelyek híreink szerint nem is minden esetben kapcsolódtak a Norvég Alaphoz, de információt biztosítanak a hatóságok számára a kritikusnak tartott civilszervezetekről.

Vidar Helgesen úgy fogalmaz: 

A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől.

A norvég miniszter kétségbe vonja a rendőri akció alapját.

A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani.

A magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil

Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek. Mint azt már korábban bejelentettük, a következő auditot Izland, Liechtenstein és Norvégia az ősz folyamán tervezi lefolytatni 13 ország, köztük Magyarország hasonló Civil Alapja vonatkozásában. A magyar kormány felé azt is jeleztük, hogy várjuk részvételüket ezen audit során.

Tavasz óta azonban jelentősen megnőtt a magyarországi Civil Alap kezelőjére gyakorolt nyomás azáltal, hogy a hatóságok érzékenynek minősülő adatok átadását követelték, mert elégedetlenek voltak a támogatásra kiválasztott projektekkel.

A program olyan kezdeményezéseket támogat, melyek a demokratikus értékek erősítését, a kisebbségek és sérülékeny csoportok jogainak érvényesülését szolgálják.

A magyar kormány többek között azt sérelmezte, hogy a Civil Alap támogatásából olyan szervezetek is részesültek, mint a korrupció ellen harcoló Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért, vagy az oknyomozó újságírással foglalkozó Asimov Alapítvány.

A levél utal arra, hogy a támadások miatt Norvégia leállította programjának jelentősebb, nem demokratikus jogokhoz köthető részét. 2009-2014 közt Magyarország 153 millió euró (45 milliárd forint) támogatásban részesül, melyből a Civil Alap kb. 13,5 millió eurót (4 milliárd forint) tesz ki. A teljes összegből mintegy 129,8 millió eurót érint a kifizetések felfüggesztése.

A magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának feltételei. Ezek között az is szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával. A tegnapi akció azt jelzi, hogy a magyar kormány célja a civil társadalom függetlenségének felszámolása – tette hozzá Helgesen.