A Helsinki Bizottság nem lesz fügefalevél a látszatdemokrácián

2014.09.10. 14:56

A Helsinki Bizottság szerdán közleményben jelentette be: szakít a kormány által működtetett egyeztető fórummal, ezzel is a civil szervezeteket sújtó kormányzati offenzíva ellen tiltakozik.

A szervezet döntéséről értesítette Répássy Róbert igazságügyi államtitkárt.

A civil szféra elleni szisztematikus kormányzati megfélemlítő lépések és különösen a hétfői demonstratív karhatalmi akcióval szembeni tiltakozásképpen a Magyar Helsinki Bizottság ma azt a döntés hozta, hogy megszünteti részvételét a kormányzat által az ENSZ javaslatára létrehozott Emberi Jogi Kerekasztalon.

A kerekasztal célja eredetileg a civilek partnerként való bevonása volt az állami döntéshozatalba. A szervezet szerint azonban ez korábban is döcögősen ment, valódi párbeszédre pedig már ott sem mutatkozik esély. Főleg azután – jegyzi meg a közlemény –, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külföldi érdekeket kiszolgáló, „fizetett politikai aktivistáknak” tekinti az emberi jogokért és alapvető jogállami elvekért szót emelő civileket. A Helsinki Bizottság szerint az tette be végleg a kaput, hogy állandóan változó gyanúsítások alapján folyó büntetőeljárás indult civil szervezetek ellen. Szerintük más célja, mint az érintettek megfélemlítése, nemigen lehet az olyan akcióknak, amelyekben a rendőrség nagy létszámban száll ki  a nyomozó hatóságokkal együttműködő civil szervezetekhez.

Nem leszünk fügefalével a látszatdemokrácia intézményén.

– üzent a Helsinki Bizottság.