A PSZÁF már 2004-ben tudott a civil hitelekről

2014.09.10. 10:38 Módosítva: 2017.01.12. 13:08
Az Ökotárs Alapítvány tíz éve kikérte a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének véleményét arról, hogy szabályos-e a civil szervezetek norvég projektejeihez áthidaló hitelt nyújtani.

A rendőrség hétfőn megszállta a Norvég Alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítvány irodáit, és lefoglalta a szervezet kölcsönzési ügyeiről szóló dokumentumokat. A Magyar Nemzet a Kehi feljelentése nyomán már a múlt héten írt arról, hogy az Ökotárs jogtalanul nyújtott kölcsönökkel segített civil szervezeteket, hétfőn aztán szokatlanul nagy erőkkel ki is vonult készenléti rendőrség házkutatást tartani.

Arról azonban eddig hivatalosan nem esett szó, hogy a norvég pénzből részesedő civilek elleni sokadik vád ügye nem volt titok az állami szervek előtt. A szervezet még a hitelezések megindítása előtt kikérte a PSZÁF véleményét a pénzügyi segítségnyújtásról. Ezt Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője korábbi kérdésünkre megerősítette. (A PSZÁF időközben alelnökségként beolvadt az MNB-be.)

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatait korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) 2004 márciusában érkezett olyan állásfoglalás-kérés, ami arra vonatkozott: jogszabálysértő-e, ha egy alapítvány hiteleket nyújt más nonprofit szervezetek számára azok céljainak megvalósításához.

A PSZÁF a kérelemre ugyancsak 2004 márciusában kiadott állásfoglalásában a kérelmező alapítvány számára az általa leírt rövid tényállás alapján részletesen, egyértelműen és pontosan összefoglalta, hogy a hitelezési tevékenység a hitelintézeti törvény hatályos előírása alapján mikor minősül – felügyeleti engedélyhez kötött – üzletszerű pénzügyi tevékenységnek.

Az Ökotárs Alapítvány a saját tőkéjéből eseti jelleggel adott kölcsönöket olyan civil szervezeteknek, amelyek utófinanszírozásos támogatáshoz jutottak. A tőkehiányos magyar civileknek azért volt szükségük a hitelekre, mert hiába nyertek egyes pályázatokon, a projektek lebonyolítását, a részt vevők fizetését meg kellett oldaniuk, hogy a lezárás után, a kifizetett számlák ellenében hozzájuthassanak a pénzeikhez.

Az Ökotárs vezetője az Indexnek korábban elmondta, hogy ez nem volt titkos, az adatok elérhetők a honlapjukon. Emiatt sem volt értelme a maffiapereket idéző rendőrségi attaknak. A nyilvános adatokból látható: az alapítvány évi 5-7 alkalommal, 1-7 millió forint értékben adott kölcsönt szervezeteknek. (Tavaly hét szervezet kapott kölcsönt, a legkisebb 500 ezer, a legnagyobb 7 millió forintot kapott.)