Az Országgyűlés 29 millióért vett négy autót

2014.09.10. 18:42

Négy autót vett az Országgyűlés összesen bruttó 28,9 millió forintért – vette észre a napi.hu a Közbeszerzési Értesítőben. Mivel a beszerzés nettó értéke 24,9 millió, ezért a T. Ház nyilvános hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében bonyolíthatta le a vásárt. Ezt ugyanis csak nettó 25 milliós értékhatártól írja elő a törvény.

A felső-közép kategóriába sorolt Skoda SuperB személyautókat "személyes használatra" vették. A megjelent tájékoztató szerint az OH eleve négy darab "Skoda SuperB Business Plus 2.0 CR TDiDSG 140 (4-ajtós) vagy azzal egyenértékű személygépjármű" beszerzésére bonyolított le nem nyilvános eljárást. A felkért két ajánlattevő közül az OH-nak korábban is szállító Porsche Hungaria Kft. győzött, a másik pályázó a gödöllői Patócs Autóház Kft. volt.

Az OH tavaly november végén már vásárolt "személyes használatra" négy felső-középkategóriás Skoda SuperB járművet, és akkor is a Porsche Hungariától, de jóval drágábban: bruttó 31,5 millió forintért. Akkor nem volt versenyeztetés. A cég egyébként az Országgyűlés és a frakciók kvázi-hivatalos beszállítójának számít: 2012 áprilisában és októberében felső kategóriás autókat, 2013 tavaszán pedig egy Volkswagen Passat Comfortlinet adott el az Országgyűlési Hivatalnak, de a Fidesz, az MSZP és a Jobbik parlamenti frakciói is a Porsche Hungariától bérelnek autókat.

A gépjárműveket a hivatal feladatainak ellátása érdekében vásároltuk

indokolta még novemberben a Blikknek az OH gazdasági főigazgatója azt, miért volt szükség a tízmilliós luxusautókra. A legjobb beszerzés azonban minden bizonnyal a 2012-ben vásárolt Gianni Ferrari Playgreen kertészeti kistraktor lehet, amiért 10 millió forintot fizettek az Agrolánc Kft.-től, és a Parlament körüli park gondozására használjak.