Érzékeny adatokat is elvittek a nyomozók az Ökotárstól

2014.09.10. 15:41 Módosítva: 2017.01.12. 13:08
Bántalmazott nőket, gyerekeket segítő önkéntesek, és egy melegszervezet tagjainak, önkénteseinek a neveit is megszerezte a hatóság az Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatás során. Az érintettek csak remélhetik, hogy ezek az adatok nem szivárognak ki vagy nem kerülnek illetéktelenek kezébe.

Amikor hétfőn a rendőrség kiszállt az Ökotárs Alapítvány irodájához, akkor olyan adatokat is megszerzett, amelyet korábban a civil szervezetek nem adtak ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI), hiába kérte azokat a hatóság. Ilyen volt például azoknak az önkénteseknek a neve, akik a bántalmazott gyerekeket és nőket védő NANE nevű egyesület segélyhívóján vállaltak telefonos ügyeletet - természetesen ingyen.

A NANE nem véletlenül tartja titokban, hogy kik segítik a munkájukat, mivel ez egy veszélyes terület: az egyesülethez éppen azok fordulnak, akiket vernek otthon és akik emiatt segítséget kérnek. Az ő védelmük ugyanolyan fontos, mint azoké, akik önkéntesként segítik a civil szervezet munkáját. 

"A norvég projektek pénzeinek megpályázásánál néhány százalékban természetbeni juttatást is be lehet venni. Ilyen például az ingyen végzett önkéntes munka. Ezt úgy dokumentáljuk, hogy leírjuk, XY ekkor és ekkor látott el telefonos ügyeletet" - magyarázta az Indexnek Tóth Györgyi, a NANE munkatársa. Elmondta, hogy a KEHI-nek adtak is olyan dokumentumot, amiből világosan kiderült, hogy az önkéntes munkákat teljesítették, ám azt nem szerették volna, ha az önkéntesek neveit is átadják a kormányzati szervnek, merthogy azzal már nem tudnák biztosítani, amit a segítőknek garantáltak: az anonimitásukat. "A KEHI egyébként megtehette volna, hogy ellenőrzi, teljesítjük-e ezeket a vállalásainkat, csak fel kellene hívnia a segélyszámot" - mondta Tóth.

Márpedig a rendőrök hétfőn olyan projektdokumentációkat vittek el, amelyekben az önkéntesek nevei is szerepelnek. De nemcsak a munkatársak, bedolgozók és önkéntesek nevei kerültek most a hatóság birtokába, hanem például a NANE által szervezett konferenciák jelenléti ívei is, amelyeken rajta van, hogy kik mentek el ezekre a rendezvényekre.

Nagyon reméljük, hogy azoknak az önkénteseknek a neveit, akik a saját pénzüket és idejüket fordítják arra, hogy nőket és gyerekeket védjenek meg az erőszaktevőkkel szemben, nem fogják a nyomozók relevánsnak találni ebben az egész ügyben

- mondta Tóth.

A NANE egyetlen szerencséje, hogy az önkéntesek szerződései náluk maradtak, azokban ugyanis már nem csak az önkéntesek nevei, hanem egyéb adatai is szerepelnek. A KEHI egyébként korábban az önkéntesekkel kötött szerződéseket is kérte a NANE-tól, miközben ezeket a dokumentumokat még a támogatást nyújtó norvégok sem kérik el.

A NANE munkatársai most abban bíznak, hogy a nyomozó hatóság tisztában van vele, milyen veszélyekkel járna, ha a NANE segítőinek neve kiszivárogna vagy bármilyen formában nyilvánosságra kerülne, esetleg illetéktelenek kezébe jutna. Tóth Györgyi szerint amúgy is abszurd, hogy a rendőrség éppen egy olyan szervezetet vegzál, amelyre nem is lenne szükség akkor, ha a bántalmazott nőket és a gyerekeket a hatóságok képesek lennének megvédeni.

Tóth szerint egyébként is abszurd, hogy egy politikai játszma szenvedő alanyaivá váltak és baloldalinak vannak tilulálva. Mint mondta, húszéves működésük alatt sosem kedvezett nekik egyetlen kormányzat sem. Ha fel is karolta a nők elleni erőszak ügyét ideig-óráig valamelyik kormány, akkor sem őket, hanem valamelyik gyorsan megalakult, majd eltűnt szervezetet támogatták pénzzel.  

Ahogy a NANE segítőinek a neve, úgy információnk szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület tagjainak és önkénteseinek a neve is a rendőrség birtokába került a hétfői házkutatás során. A KEHI már korábban kérte, hogy a Labrisz adja ki az önkénteseivel kötött szerződést, a nevek kitakarása nélkül, de ezt az egyesület elutasította, arra hivatkozva, hogy ha nem takarnák ki a neveket, azzal kiadnák segítőik személyes adatait.

Azután döntött így az egyesület, hogy ügyvédekkel és jogi szakértőkkel is konzultáltak, akik szerint sem nem indokolt, sem nem arányos az, hogy a neveket ilyen módon nyilvánosságra hozzák vagy átadják. De ez nem jelenti azt, hogy az egyesület ne működött volna együtt a KEHI-vel, az anonimizált önkéntes szerződéseket éppen úgy közzétették, mint a projektek kiegészítő szerződéseit, elszámoló lapjait, összesítő táblázatait.

A Kehi reakcióját itt olvashatja.