Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

HÖOK: A pártállamot idézi a Kehi javaslata

2014.09.10. 17:50
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a pártállamot idézi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hallgatói önkormányzatok működését érintő javaslata, amelyet antidemokratikusnak és kirívóan aggasztónak tartanak. Ezt Körösparti Péter HÖOK-elnök mondta szerdán az MTI-nek.

A Magyar Nemzet birtokába került Kehi-jelentésből az derült ki, hogy a diákszervezetek túlzott befolyása miatt három főben maximalizálnák a hallgatói önkormányzatok (hök) részvételét az egyetemi és főiskolai szenátusokban és kormányrendeletben határoznák meg a diákképviseleteknek nyújtható támogatások mértékét. Ezek mellett törvénybe foglalnák, hogy a rektor, illetve a kancellár felel a hallgatói önkormányzatok - legalább kétévenkénti - ellenőrzéséért.

Körösparti Péter erre reagálva azt mondta, a HÖOK testületei hivatalos jelentés birtokában nincsenek, így arról és annak feltételezett tartalmi elemeiről tárgyalni nem tudnak. Azt mondta, a Kehi jogszabályban rögzített feladatai között a közpénzek jogszerű felhasználásának vizsgálata szerepel, nem pedig annak a megítélése, hogy az intézményi döntéshozó testületek milyen összetételben működnek.

A javaslatot, hogy a szenátusban a hallgatókat legfeljebb három fő képviselje, elfogadhatatlannak tartja. Körösparti szerint komolytalan megállapítás összehasonlítani - ahogy a jelentésben szerepel - az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgató önkormányzatainak költségvetését, ráadásul úgy, hogy az elmúlt öt év számait összeadják, a két hök által elvégzett konkrét feladatokat pedig nem ismertetik.

Körösparti szerint  a HÖOK pénzfelhasználását nem kétévente kell az intézmény gazdálkodásáért felelős személynek ellenőriznie, hanem folyamatában. Az egyetem nevében szerződést a rektor és a gazdálkodásért felelős vezető ír alá. "Jóhiszeműen feltételezem, hogy elolvassák azt, amit aláírnak" - mondta.

Körösparti szerint az a pártállamot idéző javaslat, hogy rendeleti szinten kell a hallgatói önkormányzatok felépítését és működtetését meghatározni, antidemokratikus, sőt kirívóan aggasztó.

Körösparti utalt arra: a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülésén elfogadták a felsőoktatást átalakító stratégia megalkotásának ütemtervét, melynek része az idén 25 éves hallgatói önkormányzati rendszer működésének áttekintése is. A hallgatói egyéni és kollektív jogok meghatározása során a felsőoktatásért felelős államtitkársággal együttműködve járnak el, mondta.