Kitették a bérlakásból az LMP-s családot

2014.09.10. 15:41

Felmondta a tulajdonos annak a lakásnak a bérleti szerződését, amelyet az Országgyűlés Hivatala bérel Sallai Róbert Benedek számára – értesült a vs.hu. A tulajdonosnak azzal volt problémája, hogy a 40 négyzetméteres lakásba  az LMP-s képviselő  - akiről érdemes ezt a riportot elolvasni - felesége és két kisebbik gyermeke is odaköltözött.

A túrkevei politikus elmondása szerint csak hosszas keresgélés után találta meg az V. kerületi Balassi Bálint utcában található lakást, amit utána – az új országgyűlési törvénynek megfelelően – nem személyesen, hanem az Országgyűlés Hivatalán keresztül bérelt ki (korábban a képviselők pénzbeli lakhatási támogatást kaptak a lakásbérlésre).

A törvény szigorú feltételeket támaszt: bár nagyjából havi 180 ezer forintig lehet költeni a lakásra, annak alapterülete nem haladhatja meg az 50 négyzetmétert, rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal, és ami Magyarországon talán a legnehezebb: a tulajdonosnak pedig számlaképesnek kell lennie.

Sallai a vs.hu-nak arról panaszkodott, hogy a jelenlegi rendszer a vidéki fideszes képviselőkre van kitalálva, akik hetente egy-két napot töltenek Budapesten, és nem az olyanokra, akiknek a kis létszámú frakció miatt szinte az egész hetet a fővárosban kell töltsék – és emiatt családjukat is maguk mellett akarják tudni. SRB olyannyira berendezkedett, hogy középső gyermekét is egy budapesti iskolába íratta be.

A képviselők lakáskeresési nehézségeit mutatja, hogy májusi adatok szerint 76-an igényeltek lakást az Országgyűléstől (Sallai ezzel szemben már 104 igénylőről tud), de a VS.hu információi szerint csak 28 bérleti szerződés jött létre.