Nem hagyja veszni Óbudát a DK

2014.09.10. 13:58
Óbudán kedden öt körzetben utasították el a DK-s jelöltek indulását, ez ellen fellebbezett a párt. A DK a választási iroda figyelmetlenségére gyanakszik, egyik jelöltjüket korábban jobbikosként vették nyilvántartásba.

Fellebbezett a DK az óbudai választási iroda döntése ellen, amely kedden öt körzetben elutasította a DK-s jelöltek indulását - mondta az Indexnek Wirsching Viktória, a párt sajtófőnöke. Az óbudai döntés azért érinti nagyon kellemetlenül a pártot és a baloldalt, mert ez alapján a DK Budapest III. kerületében nem tudna listát állítani, egy körzetben pedig nem is indulhatna a baloldali összefogás jelöltje.

DK-s kampány a III. kerületben
DK-s kampány a III. kerületben
Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook

A III. kerületben 16 egyéni képviselői körzet van, a DK pedig kilenc körzetben indított jelöltet (hogy meglegyen az önkormányzati lista), a helyi választási iroda döntése szerint ötben nem indulhat a DK. Tass Bálint, Óbuda aljegyzője azt mondta, hogy nem volt meg a szükséges számú érvényes ajánlás (62 és 68 között aláírásról beszélünk), és ezért utasította el az iroda a nyilvántartásba vételt.

A DK vezetése viszont nem érti, hogy történhetett meg ez a baki, ugyanis minden körzetben 20 százalékos ráhagyással adták le az aláírásokat, vagyis körzetenként legalább 80-90 aláírást benyújtottak. Wirsching Viktória azt mondta, hogy Óbudáról nem kapott a pártközpont semmilyen jelzést arról, hogy "baj van, nehezen gyűlnek az aláírások", pedig akkor az aktivistákat oda irányították volna.

A helyi DK információnk szerint arra gyanakszik, hogy a helyi választási iroda nem megfelelően, figyelmetlenül nézte át az adatokat, ugyanis - úgy tudjuk - néhány nappal ezelőtt már találtak hibát az iroda ügyintézésénél. Az 1. körzetben induló DK-s jelöltjüket, Miyazaki Junt (itt olvashatja interjúnkat a jelölttel) elsőre jobbikos jelöltként vették nyilvántartásba. Tass Bálint aljegyző azt mondta, hogy valóban megtörtént ez az "egyszerű malőr, egy kis gépírói hiba", amelyet a DK-s jelzés után azonnal javítottak, jogi következménye nem volt.

A DK-s fellebbezésről a fővárosi választási bizottság dönt várhatóan pénteken.