Ökotárs-botrány: Svájc is megtámadhatta Magyarországot

2014.09.10. 12:44 Módosítva: 2017.01.12. 13:08

Egy nappal azután, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda lerohanta az Ökotárs Alapítvány irodáját, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is megkereste egy levélben a civil szervezetet. A hivatal olyan adatokat kért, amelyek arra utalnak, hogy kiszélesítik a nyomozást.

A Kehi által kért dokumentumok:

  • a Svájci Civil Alap lebonyolításával kapcsolatos iratok,
  • az egyszázalékos felajánlásokkal kapcsolatos iratok,
  • a 2008–2011 közti időszakra vonatkozó teljes könyvelési dokumentáció, főkönyvi kivonatok.

A Kehi lehetetlen helyzet elé állítja a Norvég Alap pénzei miatt támadott civil szervezetet. A szeptember 8-án feladott levelet ugyanis 10-én, szerdán kapták meg. A Kehi pedig 11-ére kéri a választ. A szervezetnek tehát nagyjából fél napja van arra, hogy teljesítse a hatóság követelését.

A Helsinki Bizottság kilépett az emberi jogi kerekasztalból

A civil szervezetek elleni offenzíva miatt a Helsinki Bizottság szerdán kilépett a kormány által működtetett emberi jogi kerekasztalból. 

„A Kerekasztal célja eredetileg a civilek partnerként való bevonása volt az állami döntéshozatalba. Ez korábban is döcögősen ment, de valódi párbeszédre ott nem mutatkozik esély, ahol a kormány feje külföldi érdekeket kiszolgáló, »fizetett politikai aktivistáknak« tekinti az emberi jogokért és alapvető jogállami elvekért szót emelő civileket, és ahol – egy állandóan változó gyanúsítások alapján folyó büntetőeljárásban – olyan módon és létszámban száll ki a rendőrség – a nyomozó hatóságokkal együttműködő – civilszervezetekhez, amelynek más célja, mint az érintettek megfélemlítése, nemigen lehet" –indokolja a lépést a szervezet a honlapján.

Foltányi Zuszsa az Ökotárs társelnöke az Indexnek elmondta, hogy ennyi idő alatt fizikailag is lehetetlen eleget tenni a kérésnek.

Bizarr momentum, hogy a kért dokumentumok jó részét tegnap magával vitte a rendőrség.

Úgy tűnik, hogy a Kehi és a rendőrség most egymást taposva versenyez, hogy ki tud jobban eleget tenni Lázár János kérésének 

– mondta elkeseredetten a civil szervezet képviselője.

Az ügy amiatt is érdekes, mert a Miniszterelnökség nyomására dolgozó Kehi eddig a Norvég Alappal kapcsolatos ügyben nyomozott, hiszen Lázár János a norvég támogatásokat akarta kontrollálni. Miután a norvég kormány nem tett eleget kérésének:

  1. LMP-s kötődésekkel vádolták meg az alapítványt.
  2. Kiterjedt ellenőrzés alá vonták a Norvég Alap által demokrácia és emberi jogok témakörében támogatott szervezeteket
  3. Hűtlen kezeléssel vádolták meg az Ökotársat
  4. Tiltott pénzintézeti tevékenységgel vádolták meg az Ökotársat
  5. Hétfőn a rendőrség szállta meg a szervezet irodáit, és házkutatást tartottak a vezetők lakásain is.

Itt olvashatja el Lázár János háborújának összefoglalóját.

Így támad Svájc Magyarországra: hátrányos helyzetű diákokat segítenek! 

Svájc összesen 31 milliárd forinttal támogatja Magyarországot a gazdasági és társadalmi különbségek kiegyenlítése céljából. Ebből a Civil és Ösztöndíj Alapokra 2012 és 2015 között 1,3 milliárd forint jut. A civil részből az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban támogatnak szociális szolgáltatásokat nyújtó és környezetvédelmi projekteket. Az Ösztöndíj Alapból hátrányos helyzetű diákokat segítenek a középfokú tanulmányaik során. Ennek a programnak az a célja, hogy a diákok elkezdjék, illetve be is fejezzék a tanulmányaikat, majd továbbtanuljanak, vagy szakmát szerezzenek, írja a szervezet honlapja.

Az Ökotárs honlapján lehet keresni a svájci pénzből támogatott szervezetek között, tavaly a legmagasabb támogatás 36 millió forint volt, ezt egy tiszavasvári hátrányos helyzetű gyerekeknek és családoknak segítő egyesület kapta. A legtöbb támogatott kicsi, az országos hírekben soha meg nem jelenő városi, falusi szervezet. A támogatás nagysága szempontjából top tíz projekt közül hét hátrányos helyzetű, szegény diákokkal és családokkal foglalkozik, kettő a civil szervezetek közti együttműködést segíti, egy pedig az anyák összefogását segíti.

A támogatott projektek között van 400 végstádiumú vesebetegnek segítő, állatvédő, természeti és kulturális értékeket védő (például a Kárpát-medencei ősi gyümölcsfákat óvó) szervezet is. A svajcicivil.hu-n az összes finanszírozott program leírása elolvasható.