Beperelte az államot egy azbesztózis miatt rákos férfi

2014.09.11. 09:01

Szerdán kezdődött a tárgyalása annak a 38 éves zagyvaszántói férfinek, aki a selypi cementgyár közelében nőtt fel, és most is onnan nem messze él. A lerombolt cementgyárban azbesztet használtak a cementgyártáshoz, de a gyár törmelékei most is ott vannak. György Zsolt az azbesztózis miatt mellhártyarákkal küzd, hónapjai lehetnek rajta - írja a Népszava.

A selypi cementgyár korábban állami tulajdonban volt, a férfi mellett nagyjából harmincan perlik az államot az azbeszt miatt. György Zsolt szerint Selyp és Zagyvaszántó temetőinek több mint fele azbesztózisban elhunytak sírjával van tele.

A károsult ügyvédje, Igyártó Gyöngyi szerint a magyar államnak korábban peren kívüli egyezséget ajánlottak, de nem reagáltak, ezért indult a per a Budai Központi Kerületi Bíróságon, a felperesek állapota miatt gyorsított eljárással.

György Zsolt esetében 20 millió forintos kártérítést kértek az államtól, ami segíthet a férfi családjának, feleségének és 6 éves, izomsorvadásban szenvedő fiának, amikor a férfi már nem lesz köztük.

Az első tárgyalási napon az alperes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, nem ők kompetensek az ügyben, hanem a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., ezért a bíró áttette az ügyet a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

A férfi a fejlemények miatt rosszul lett. Ügyvédjével egyeztetve végül úgy döntöttek, hogy ha már újra kezdődik egy másik bíróságon az ügy, akkor a 20 millió forintos kártérítési igényüket felemelik 100 millió forintra. A férfi ugyanis szeretné, ha családja el tudna költözni Selypről.